Bloggar

Nyttig hemgjord jordgubbsyoghurt

yoghurt13 yoghurt9

GOD, HÄLSOSAM FRUKOST Det är billigt och nyttigt att göra hemgjord fruktyoghurt. Den innehåller inget tillsatt socker och man kan tillsätta mer bär än den köpta. Jag kommer fortsätta göra denna yoghurt! Både jag och mina fem barn tycker den är fantastiskt god, krämig, ja helt perfekt :-). Den är mättande och kan ätas som den är eller med lite müsli, flingor eller några bananskivor. Mums!

Tips!
Gör en dubbel sats när du ändå håller på 🙂
Yoghurten kan smaksättas med valfria bär eller några teskedar vaniljsocker.

Nyttig hemgjord yoghurt

1 liter mellanmjölk (eller röd mjölk)
¾ dl mild yoghurt naturell 3 %
200–300 g jordgubbar, mosade (eller andra valfria bär) 

GÖR SÅ HÄR

1. Värm upp mjölken i en stor rymlig kastrull eller gryta till 93–95 grader. Den får inte koka! Låt mjölken svalna till ca 44 grader.

2. Häll ca 3 dl av mjölken i en skål. Blanda den med yoghurten och rör om ordentligt.

3. Häll tillbaka mjölk- och yoghurtblandningen i kastrullen. Rör om ordentligt. Fyll upp varmvatten i diskhon och ställ kastrullen i det varma vattenbadet med en lock ovanpå. Låt yoghurten stå och tjockna i 8–10 timmar (vattnet svalnar långsamt och ska inte fyllas på). Men om yoghurten inte tjocknat tillräcklig efter den långa tiden så fyll upp med nytt varmt vatten i diskhon och låt den stå en stund tills den tjocknar. När yoghurten är klar har den tjocknat och vätskan har separerats från den.

4. Sila bort vätskan från yoghurten. Lägg en ren kökshandduk i ett durkslag. Häll i yoghurten och låt vätskan rinna av.

5. Häll upp yoghurten i en skål.

6. Mosa jordgubbar eller andra valfria bär och blanda dem med yoghurten. Förvaras i kylen 4–5 dagar.

1. Värm upp mjölken i en stor rymlig kastrull eller gryta till 93–95 grader. Den får inte koka! Låt mjölken svalna till ca 44 grader.

1. Värm upp mjölken i en stor rymlig kastrull eller gryta till 93–95 grader. Den får inte koka! Låt mjölken svalna till ca 44 grader.

2. Häll ca 3 dl av mjölken i en skål. Blanda den med yoghurten och rör om ordentligt.

2. Häll ca 3 dl av mjölken i en skål. Blanda den med yoghurten och rör om ordentligt.

3. Häll tillbaka mjölk- och yoghurtblandningen i kastrullen. Rör om ordentligt. Fyll upp varmvatten i diskhon och ställ kastrullen i det varma vattenbadet med en lock ovanpå. Låt yoghurten stå och tjockna i 8–10 timmar (vattnet svalnar långsamt och ska inte fyllas på). Men om yoghurten inte tjocknat tillräcklig efter den långa tiden så fyll upp med nytt varmt vatten i diskhon och låt den stå en stund tills den tjocknar. När yoghurten är klar har den tjocknat och vätskan har separerats från den.

3. Häll tillbaka mjölk- och yoghurtblandningen i kastrullen. Rör om ordentligt. Fyll upp varmvatten i diskhon och ställ kastrullen i det varma vattenbadet med en lock ovanpå. Låt yoghurten stå och tjockna i 8–10 timmar (vattnet svalnar långsamt och ska inte fyllas på). Men om yoghurten inte tjocknat tillräcklig efter den långa tiden så fyll upp med nytt varmt vatten i diskhon och låt den stå en stund tills den tjocknar. När yoghurten är klar har den tjocknat och vätskan har separerats från den.

4. Sila bort vätskan från yoghurten. Lägg en ren kökshandduk i ett durkslag. Häll i yoghurten och låt vätskan rinna av.

4. Sila bort vätskan från yoghurten. Lägg en ren kökshandduk i ett durkslag. Häll i yoghurten och låt vätskan rinna av.

5. Häll upp yoghurten i en skål.

5. Häll upp yoghurten i en skål.

6. Mosa jordgubbar eller andra valfria bär och blanda dem med yoghurten. Förvaras i kylen 4–5 dagar.

6. Mosa jordgubbar eller andra valfria bär och blanda dem med yoghurten. Förvaras i kylen 4–5 dagar.

yoghurt7yoghurt10 yoghurt8 yoghurt14 yoghurt11 yoghurt12 yoghurt15

Hämta fler
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.

Glöm inte att följa mig på
Facebook

Pinterest
@lindasbakskola

Instagram
@lindasbakskola