Ca 20 st50 g jäst8 dl mjölk, fingervarm2 msk rapsolja2 tsk salt9 dl vetemjölca 9 dl rågsikt GÖR SÅ HÄR1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt, vetemjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en kladdig deg och kör den i en hushållsmaskin i ca 5 min. Det går att knåda degen för hand, i ca 10 min, men det är väldigt kladdigt. Tillsätt inte extra mjöl. Det är viktigt att knåda den länge så glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Dela degen i 20 bitar.
3. Forma avlånga frallor, ca 13 x 8 cm, på ett mjölat bakbord. Strö mjöl på ytan och platta till dem ordentligt.
4. Kör med en naggare över degen eller nagga ordentligt med en gaffel (så det inte bildas luftbubblor under gräddningen).
5. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på plåten.
[caption id="attachment_45285" align="alignnone" width="860"] 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt, vetemjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en kladdig deg och kör den i en hushållsmaskin i ca 5 min. Det går att knåda degen för hand, i ca 10 min, men det är väldigt kladdigt. Tillsätt inte extra mjöl. Det är viktigt att knåda den länge så glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.[/caption]
[caption id="attachment_45305" align="alignnone" width="860"] 2. Dela degen i 20 bitar.[/caption]
[caption id="attachment_45306" align="alignnone" width="860"] 3. Forma avlånga frallor, ca 13 x 8 cm, på ett mjölat bakbord. Strö mjöl på ytan och platta till dem ordentligt.[/caption]
[caption id="attachment_45307" align="alignnone" width="860"] 4. Kör med en naggare över degen eller nagga ordentligt med en gaffel (så det inte bildas luftbubblor under gräddningen).[/caption]
[caption id="attachment_45308" align="alignnone" width="860"] 5. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 200 grader.[/caption]
[caption id="attachment_45309" align="alignnone" width="860"] 6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på plåten.[/caption]
En lättbakad, supersaftig limpa som inte behöver jäsa. Den innehåller bara 5 ingredienser och är väldigt enkelt att göra! Ett favoritbröd som är makalöst gott! Bikarbonaten kan bytas ut till 1 msk bakpulver, men resultatet blir inte exakt detsamma. Men det blir gott och bra, men på ett annat sätt! 😊 Bikarbonat är mer koncentrerat …
I annonssamarbete med Ankarsrum. Kolla in Ankarsrums köksmaskiner, olika färger och tillbehör – klicka här! Hönökaka är ett klassisk köpebröd som jag har bakat och gjort en egen variant av. Ljuvligt gott kan jag lova! Och Ankarsrum har gjort jobbet med att blanda och knåda degen! https://youtu.be/EahrZC3qIm0 Klicka på filmen för att titta hur man …
Krabbelurer, pösplättar, skrabbelucker, kaffeplättar eller snoobelurer som de också kallas smakar allra bäst nygräddade! Servera dem gärna med mosade bär, lättvispad grädde eller sylt.