[caption id="attachment_3976" align="" width="267"] Skär minilimporna i skivor med en kniv.[/caption]
Minilimpor är både praktiska och fantastiskt goda. Jag brukar baka en dubbel sats och så fryser jag in några. Det är perfekt att ta fram en eller två till frukost och om barnens kompisar eller andra gäster sovit över blir de alltid uppskattade och ett trevligt samtalsämne kring bordet. Alla tycker limporna är så små och söta (och goda förståss)!
Dessa bröd innehåller rågsikt som gör brödet luftigt och saftigt samt grahamsmjöl och linfrön som bidrar med nyttiga fibrer.
Formarna har måttet 14 x 7 cm. Det går bra med formar i andra storlekar också, men om de är större bör du öka på gräddningstiden en stund. Det finns lite olika minilimpformar både på nätet och i butiker som säljer bakprylar. Om du inte har några formar kan du grädda limporna utan, direkt på en plåt med bakplåtspapper. De kanske inte blir lika höga, men garanterat lika goda!
Minilimpor med graham och linfrön
4 st
Rågsiktsmjölet gör limporna oerhört saftiga och grahamsmjölet och linfröna ger nyttiga fibrer.
25 g jäst3 dl mjölk, ljummen1 ½ tsk salt1 msk ljus sirap½ dl grahamsmjöl2 msk linfrön6–7 dl rågsiktGÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, grahamsmjöl, linfrön och rågsikt, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i fyra delar och forma dem till små limpor.
4. Lägg bröden i små limpformar, ca 14 x 7 cm. Skär några snitt i ytan med en vass kniv. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
5. Grädda limporna mitt i ugnen i 12–15 min. Låt dem svalna i formarna.
[caption id="attachment_3978" align="" width="374"] 1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min. Knåda igenom degen och dela den i fyra delar.[/caption]
[caption id="attachment_3979" align="" width="255"] 2. Forma degbitarna till små limpor och lägg dem i formarna.[/caption]
[caption id="attachment_3980" align="" width="280"] 3. Skär några snitt i ytan med en vass kniv. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.[/caption]
[caption id="attachment_3981" align="" width="249"] 4.Ställ limporna på en ugnsplåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader. Grädda limporna mitt i ugnen i 12–15 min.[/caption]
[caption id="attachment_3975" align="" width="283"] Nygräddade minilimpor, mums! Låt dem svalna i formarna.[/caption]
BAKA BRÖD I PAJFORM Ett brytbröd som blir oerhört saftigt och gott. Bryt en fralla från ditt bröd och njut av det saftiga, mjuka brödet till frukost, på buffén, som tillbehör till middagen eller ta med på picknick. Tips: Kalljäs brödet i kylen över natten! Låt formen med degen jäsa övertäckta i kylen över natten. …
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) Nygräddade havrefrallor med smör, ost och en skiva paprika är bland det godaste jag vet! Underbara bröd med havregryn i degen. Tips! Om du vill garnera bröden med sesamfrön, solroskärnor eller linfrön istället för havregryn så går det jättebra! För mer fibrer i degen kan du byta ut 2 …
Youtubefilm, recept & bilder från Kabita´s Kitchen. (Recept nedan) https://www.youtube.com/watch?v=4eKuJ6Xf2Fs Recept: Chapati 4 dl vetemjöl ca 2 ¼ dl vatten, rumsvarmt ev. ½ tsk salt (salt ingår inte i filmens recept, men jag tillsätter det för godare smak) GÖR SÅ HÄR 1. Häll mjölet i en bunke. Tillsätt hälften av vattnen och nyp ihop. Tillsätt mer vatten, …