Det är allra godast att använda färska jordgubbar i bullbaket för de har bäst smak och konsistens. Frysta jordgubbar är ofta lite smaklösa och blir sladdriga i konsistensen när de tinar. De här bullarna hade en rykande åtgång kan jag lova! Både vuxna och barn var lyriska och sade att det var bland de godaste bullar de ätit. Ett toppbetyg! Lägg gärna upp bilder på dina bullar på vår Facebook-sida eller i kommentarsfältet längst ner på denna sida!
Jordgubbsbullar i långpanna
Ca 45 st
Börja med smörfyllningen, för den ska klickas ut på en tallrik och hinna frysa till bitar.
Fyllning
75 g smör, rumsvarmt
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Deg
25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
75 g smör, rumsvarmt
½ tsk kardemumma
½ dl strösocker
1 nypa salt
7–8 dl vetemjöl
ca 23 jordgubbar, helst färska
GÖR SÅ HÄR
1. Fyllning: Rör ihop alla ingredienserna ordentligt i en skål. Klicka ut ca 45 högar på en tallrik. Ställ den i frysen i 1–2 tim så att bitarna blir frysta.
2. Smula jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt smör, kardemumma, socker, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Strö lite mjöl över ytan och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Tryck ut degen med mjölade händer på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.
4. Gör ca 45 hål i degen med fingret och tryck ner en bit fryst smörfyllning i varje hål. Pensla degen med ägg och strö över pärlsocker.
5. Lägg en halv jordgubbe på varje hål och tryck till dem lite lätt.
6. Grädda bullen mitt i ugnen i 18–25 min. Låt brödkakan svalna och skär den sedan i rutor.