Den här äppelkakan är extra lyxig och god eftersom den innehåller både rårivna äpplen och klyftor. Plus att farinsockret i smeten ger en härlig, lite knäckig smak! En riktig favorit som jag alltid bakar när jag vill vara säker på att lyckas och göra succé bland gästerna.
Tips!
1 dl farinsocker i smeten gör den mjuka kakan extra smakrig och god, men det går att ersätta det med vanligt strösocker om man inte har det hemma. Det rivna äpplet i smeten gör att kakan blir extra saftig och får smak av äpple rakt igenom kakan.
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!
Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!
Saftig äppelkaka med rivet äpple
Ca 10 bitar
Rivna äpplen i smeten gör kakan extra saftig och smakrik.
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
3 ägg
1 nypa salt
1 ½ tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
150 g smör, smält
1 äpple, skalat och rivet
Garnering
2–3 äpplen, skurna i skivor
strösocker
kanel
rostade mandelflarn
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och ägg pösigt i en bunke. Tillsätt salt och bakpulvret blandat med vetemjölet. Rör om. Blanda ner smör och de rivna äpplena i smeten.
2. Häll smeten i en form med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter.
3. Lägg äppelklyftorna i ett snyggt mönster ovanpå smeten. Strö över strösocker, kanel, mandelflarn och eventuellt lite pärlsocker.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen. Pudra på lite florsocker före servering. Ät den gärna med en klick grädde eller vaniljsås.