Bloggar Lindas Bakskola Lindas bullar Okategoriserade

Äppelkrans

äppelkrans2 äppelkrans6

Det är ljuvligt gott att baka med äpplen! Fyll en vetekrans med rivet äpple, strösocker och kanel – det gör den både saftigt och oemotståndligt god! Testa gärna att byta ut äpplena mot päron och kardemumma. Det är också en läcker smakkombination.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Äppelkrans

1 st

Formen ger kransen en snygg, jämn form, men det går lika bra att baka kransen utan form.

25 g jäst
2 ½ dl mjölk, ljummen
½ dl strösocker
1 nypa salt
½ tsk malen kardemumma
50 g smör, rumsvarmt
5–7 dl vetemjöl

Fyllning
2 äpplen, rivna
ca 50 g smör, rumsvarmt

½ dl strösocker
1–2 tsk mald kanel

Garnering

1 ägg, uppvispat
mandelflarn
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma, smör och mjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Skala och riv äpplena grovt.

3. Kavla ut degen till en rektangel, ½–1 cm tjock. Bred på smör. Sprid ut de rivna äpplena över degen och strö över socker och kanel.

4. Rulla ihop degen från långsidan till en rulle.

5. Forma degrullen till en rundel och fäst ihop ändarna ordentligt. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Klipp djupa jack i degen med ca 5 cm mellanrum.

6. Knäpp upp kanten på en springform och lägg den runt degen för att ge kransen en jämn, fin form under gräddningen. Låt kransen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

7. Pensla kransen med uppvispat ägg och strö över mandelflarn och pärlsocker.

8. Grädda kransen längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna på plåten.

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma, smör och mjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma, smör och mjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Skala och riv äpplena grovt.
2. Skala och riv äpplena grovt.
3. Kavla ut degen till en rektangel, ½–1 cm tjock. Bred på smör. Sprid ut de rivna äpplena över degen och strö över socker och kanel.
3. Kavla ut degen till en rektangel, ½–1 cm tjock. Bred på smör. Sprid ut de rivna äpplena över degen och strö över socker och kanel.
4. Rulla ihop degen från långsidan till en rulle .
4. Rulla ihop degen från långsidan till en rulle .
5. Forma degrullen till en rundel och fäst ihop ändarna ordentligt. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Klipp breda jack i degen med ca 5 cm mellanrum.
5. Forma degrullen till en rundel och fäst ihop ändarna ordentligt. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Klipp breda jack i degen med ca 5 cm mellanrum.
6. Knäpp upp kanten på en springform och lägg den runt degen för att ge kransen en jämn, fin form under gräddningen. Låt kransen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Knäpp upp kanten på en springform och lägg den runt degen för att ge kransen en jämn, fin form under gräddningen. Låt kransen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Pensla kransen med uppvispat ägg och strö över mandelflarn och pärlsocker.
7. Pensla kransen med uppvispat ägg och strö över mandelflarn och pärlsocker.
8. Grädda kransen längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna på plåten.
8. Grädda kransen längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna på plåten.

äppelkrans1 äppelkrans2utvald äppelkrans6

 

 

 

 

 

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Knäckig smuläppelpaj

Lättbakad, ljuvlig paj som är läckert knäckig på ytan.

0

Stekpannebröd

Lättgjort och saftigt bröd med flingsalt som är trevligt att servera direkt ur stekpannen

0

Morotsfrallor

Rivna morötter i degen gör frallorna saftiga och goda.

0

Nougatkladdkaka

Vansinnigt god kladdkaka fylld med läcker nougat.

0

Citronmazarinrutor med glasyr

Den fräscha, friska citronglasyren är pricken över i på de saftiga mazarinrutorna.

0

Grova rågkakor

Fiberrika, saftiga och luftiga rågkakor som gör frukosten till dagens godaste mål.

0

Brytbröd på plåt

Brytbröd är enkelt att göra och blir saftigt och luftigt när de jäser ihop på plåten. Jäser bara en gång!

0

Snabb äppelkaka

Superenkel, saftig och ljuvligt god äppelkaka.

0

Fröknäcke (glutenfritt)

Nyttigt, glutenfritt fröknäcke som är enkelt att göra och himmelskt gott.

0

Saftig & kladdig chokladkaka

Mjuk och supersaftig, chokladfylld kaka som är aningen kladdig i mitten.

0

Lättbakat grytbröd

Oerhört saftigt bröd med en härlig, knaprig brödskorpa.

0