Det är ljuvligt gott att baka med äpplen! Fyll en vetekrans med rivet äpple, strösocker och kanel – det gör den både saftigt och oemotståndligt god! Testa gärna att byta ut äpplena mot päron och kardemumma. Det är också en läcker smakkombination.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Äppelkrans
1 st
Formen ger kransen en snygg, jämn form, men det går lika bra att baka kransen utan form.
25 g jäst
2 ½ dl mjölk, ljummen
½ dl strösocker
1 nypa salt
½ tsk malen kardemumma
50 g smör, rumsvarmt
5–7 dl vetemjöl
Fyllning
2 äpplen, rivna
ca 50 g smör, rumsvarmt
½ dl strösocker
1–2 tsk mald kanel
Garnering
1 ägg, uppvispat
mandelflarn
pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma, smör och mjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Skala och riv äpplena grovt.
3. Kavla ut degen till en rektangel, ½–1 cm tjock. Bred på smör. Sprid ut de rivna äpplena över degen och strö över socker och kanel.
4. Rulla ihop degen från långsidan till en rulle.
5. Forma degrullen till en rundel och fäst ihop ändarna ordentligt. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Klipp djupa jack i degen med ca 5 cm mellanrum.
6. Knäpp upp kanten på en springform och lägg den runt degen för att ge kransen en jämn, fin form under gräddningen. Låt kransen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Pensla kransen med uppvispat ägg och strö över mandelflarn och pärlsocker.
8. Grädda kransen längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna på plåten.