En av de godaste pajer jag någonsin bakat och ätit! Jag älskar kombinationen av den frasiga bottnen, sega kolan och krispiga Daimen på toppen. Och tillsammans med en krämig klick grädde är den fullkomlig!
Förbered gärna pajen dagen innan servering. Förvara den i kylskåpet.
Obs! Förgräddningen är förlängd och gräddningen med kolasmeten i formen är förkortad för att undvika att kolan blir för hård! Lite vispgrädde i smeten gör kolan krämigare om du inte vill ha den lika seg.
Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindasbakskola
Daim- & kolapaj
10–12 bitar
Ett frasigt pajskal med en seg och god kolafyllning, toppad med hackad Daim. Bedårande gott!
3 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
½ dl florsocker
1 äggula
Kolafyllning
75 g smör, smält
1 ½ dl farinsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
ev. 3/4 dl vispgrädde (gör kolan krämigare)
Kolafyllningen kan dubblas om man vill ha ett tjockt lager med kola! Öka gräddningstiden i ugnen några minuter i så fall!
Garnering
2 pkt dubbel Daim, grovhackade
Till servering
3 dl vispgrädde
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till pajdegen.
2. Kavla ut pajdegen på ett mjölat bakbord och lägg den i en pajform, eller tryck ut den med fingrarna direkt i en pajformen, 22–23 cm i diameter.
3. Nagga bottnen med en gaffel för att undvika luftbubblor under gräddningen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 20–25 min (det ska vara genomgräddat).
4. Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull. Rör ner farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Låt det puttra i ca 1 min. Om du tillsätter vispgrädde i kolasmeten behöver kolan puttra i några minuter. Häll kolafyllningen på pajskalet.
5. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 5–10 min (den längre gräddningstiden gör kola segare).
6. Låt pajen svalna. Grovhacka Daimen och strö den över kakan medan den är ljummen. Ställ in pajen i kylen när den kallnat i 1–2 tim före servering. Ta fram den en stund före servering så kolan mjuknar. Servera den med en klick vispad grädde eller glass.