SÖTSUR, LJUVLIG DESSERT En superläcker frasig pajbotten med krämig, sötsur citronfyllning och en fluffig maräng på toppen! En underbar dessert som är lätt att göra!
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här)
Citronpaj med marängtäcke
PajdegCa 12 bitarPajdeg1 dl strösocker1 ägg125 g smör, rumstempererat4 dl vetemjölCitronkräm
2 citroner3 äggulor (spar äggvitorna till marängen)125 g smör2 dl strösockerMarängtäcke
3 äggvitor2 dl strösockerGÖR SÅ HÄR1. Pajdeg: Vispa ihop strösocker, ägg och smör (skuret i tärningar) i en bunke. Tillsätt vetemjölet och rör ihop allt snabbt till en deg. Låt den vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Ta fram en pajform, ca 26 cm i diameter. Kavla ut degen till en rundel, några centimeter större än pajformen. Kavla gärna på ett bakplåtspapper så är det enklare att vända degen över pajformen.
3. Vänd degen över pajformen och snygga till hörn och kanter.
4. Nagga bottnen med en gaffel (så det inte blir luftbubblor i bottnen under gräddningen).
5. Grädda pajskalet längst ner i ugnen i ca 20 min. Låt det kallna i formen.
6. Citronkräm: Tvätta citronerna. Riv skalet fint på ett rivjärn. Pressa ur all citronsaft ur citronerna.
7. Vispa ihop citronskal, citronsaft och äggulor i en skål.
8. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker och citronblandningen. Låt det koka ihop och puttra tills det tjocknar, 15–20 min. Låt det svalna.
9. Häll citronkrämen över pajskalet. Låt den stelna i kylen i ett par timmar.
10. Marängtäcke: Vispa äggvitorna till ett skum. Tillsätt strösocker, lite i taget och fortsätt vispa till en tjock, glansig maräng. Sätt ugnen på 250 grader (bara övervärme!)
11. Bred ut marängen på pajen. Strö ev. över mandelflarn.
12. Grädda marängen högt upp i ugnen i några minuter tills den får färg. Håll koll på den hela tiden så den inte bränns.
[caption id="attachment_58348" align="" width="860"] 1. Pajdeg: Vispa ihop strösocker, ägg och smör (skuret i tärningar) i en bunke. Tillsätt vetemjölet och rör ihop allt snabbt till en deg. Låt den vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.[/caption]
[caption id="attachment_58350" align="" width="860"] 2. Ta fram en pajform, ca 26 cm i diameter. Kavla ut degen till en rundel, några centimeter större än pajformen. Kavla gärna på ett bakplåtspapper så är det enklare att vända degen över pajformen.[/caption]
[caption id="attachment_58351" align="" width="860"] 3. Vänd degen över pajformen och snygga till hörn och kanter.[/caption]
[caption id="attachment_58352" align="" width="860"] 4. Nagga bottnen med en gaffel (så det inte blir luftbubblor i bottnen under gräddningen).[/caption]
[caption id="attachment_58353" align="" width="860"] 5. Grädda pajskalet längst ner i ugnen i ca 20 min. Låt det kallna i formen.[/caption]
[caption id="attachment_58349" align="" width="860"] 6. Citronkräm: Tvätta citronerna. Riv skalet fint på ett rivjärn. Pressa ur all citronsaft ur citronerna.[/caption]
[caption id="attachment_58354" align="" width="860"] 7. Vispa ihop citronskal, citronsaft och äggulor i en skål.[/caption]
[caption id="attachment_58355" align="" width="860"] 8. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker och citronblandningen. Låt det koka ihop och puttra tills det tjocknar, 15–20 min. Låt det svalna.[/caption]
[caption id="attachment_58357" align="" width="860"] 9. Häll citronkrämen över pajskalet. Låt den stelna i kylen i ett par timmar.[/caption]
[caption id="attachment_58356" align="" width="860"] 10. Marängtäcke: Vispa äggvitorna till ett skum. Tillsätt strösocker, lite i taget och fortsätt vispa till en tjock, glansig maräng. Sätt ugnen på 250 grader (bara övervärme!)[/caption]
[caption id="attachment_58358" align="" width="860"] 11. Bred ut marängen på pajen. Strö ev. över mandelflarn.[/caption]
[caption id="attachment_58359" align="" width="860"] 12. Grädda marängen högt upp i ugnen i några minuter tills den får färg. Håll koll på den hela tiden så den inte bränns.[/caption]
En ljuvlig god jordgubbscheesecake med smulbotten! Både fyllningen och bottnen är sötade med Hermesetas Lättströ och innehåller alltså inget strösocker. Smaken är lika söt och god som med socker, men med 90 % mindre kalorier. Helt perfekt för alla som vill äta mindre socker. Tips! Låt din cheesecake smälta lite lätt i kanterna innan servering, …
Kanelbullesockerkaka – en supersaftig sockerkaka med smak av kanelbulle. Smeten varvas med en socker- och kanelblandning som ger en superläcker, god smak!