Bloggar Lindas Bakskola Lindas desserter Lindas pajrecept Okategoriserade

Citronpaj med marängtäcke

citronpajmarängtäcke15

SÖTSUR, LJUVLIG DESSERT En superläcker frasig pajbotten med krämig, sötsur citronfyllning och en fluffig maräng på toppen! En underbar dessert som är lätt att göra!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Citronpaj med marängtäcke

Pajdeg

Ca 12 bitar

Pajdeg
1 dl strösocker
1 ägg
125 g smör, rumstempererat
4 dl vetemjöl

Citronkräm
2 citroner
3 äggulor (spar äggvitorna till marängen)
125 g smör
2 dl strösocker

Marängtäcke
3 äggvitor
2 dl strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Pajdeg: Vispa ihop strösocker, ägg och smör (skuret i tärningar) i en bunke. Tillsätt vetemjölet och rör ihop allt snabbt till en deg. Låt den vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Ta fram en pajform, ca 26 cm i diameter. Kavla ut degen till en rundel, några centimeter större än pajformen. Kavla gärna på ett bakplåtspapper så är det enklare att vända degen över pajformen.

3. Vänd degen över pajformen och snygga till hörn och kanter.

4. Nagga bottnen med en gaffel (så det inte blir luftbubblor i bottnen under gräddningen).

5. Grädda pajskalet längst ner i ugnen i ca 20 min. Låt det kallna i formen.

6. Citronkräm: Tvätta citronerna. Riv skalet fint på ett rivjärn. Pressa ur all citronsaft ur citronerna.

7. Vispa ihop citronskal, citronsaft och äggulor i en skål.

8. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker och citronblandningen. Låt det koka ihop och puttra tills det tjocknar, 15–20 min. Låt det svalna.

9. Häll citronkrämen över pajskalet. Låt den stelna i kylen i ett par timmar.

10. Marängtäcke: Vispa äggvitorna till ett skum. Tillsätt strösocker, lite i taget och fortsätt vispa till en tjock, glansig maräng. Sätt ugnen på 250 grader (bara övervärme!)

11. Bred ut marängen på pajen. Strö ev. över mandelflarn.

12. Grädda marängen högt upp i ugnen i några minuter tills den får färg. Håll koll på den hela tiden så den inte bränns.

1. Pajdeg: Vispa ihop strösocker, ägg och smör (skuret i tärningar) i en bunke. Tillsätt vetemjölet och rör ihop allt snabbt till en deg. Låt den vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
1. Pajdeg: Vispa ihop strösocker, ägg och smör (skuret i tärningar) i en bunke. Tillsätt vetemjölet och rör ihop allt snabbt till en deg. Låt den vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Ta fram en pajform, ca 26 cm i diameter. Kavla ut degen till en rundel, några centimeter större än pajformen. Kavla gärna på ett bakplåtspapper så är det enklare att vända degen över pajformen.
2. Ta fram en pajform, ca 26 cm i diameter. Kavla ut degen till en rundel, några centimeter större än pajformen. Kavla gärna på ett bakplåtspapper så är det enklare att vända degen över pajformen.
3. Vänd degen över pajformen och snygga till hörn och kanter.
3. Vänd degen över pajformen och snygga till hörn och kanter.
4. Nagga bottnen med en gaffel (så det inte blir luftbubblor i bottnen under gräddningen).
4. Nagga bottnen med en gaffel (så det inte blir luftbubblor i bottnen under gräddningen).
5. Grädda pajskalet längst ner i ugnen i ca 20 min. Låt det kallna i formen.
5. Grädda pajskalet längst ner i ugnen i ca 20 min. Låt det kallna i formen.
6. Citronkräm: Tvätta citronerna. Riv skalet fint på ett rivjärn. Pressa ur all citronsaft ur citronerna.
6. Citronkräm: Tvätta citronerna. Riv skalet fint på ett rivjärn. Pressa ur all citronsaft ur citronerna.
7. Vispa ihop citronskal, citronsaft och äggulor i en skål.
7. Vispa ihop citronskal, citronsaft och äggulor i en skål.
8. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker och citronblandningen. Låt det koka ihop och puttra tills det tjocknar, 15–20 min. Låt det svalna.
8. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker och citronblandningen. Låt det koka ihop och puttra tills det tjocknar, 15–20 min. Låt det svalna.
9. Häll citronkrämen över pajskalet. Låt den stelna i kylen i ett par timmar.
9. Häll citronkrämen över pajskalet. Låt den stelna i kylen i ett par timmar.
10. Marängtäcke: Vispa äggvitorna till ett skum. Tillsätt strösocker, lite i taget och fortsätt vispa till en tjock, glansig maräng. Sätt ugnen på 250 grader (bara övervärme!)
10. Marängtäcke: Vispa äggvitorna till ett skum. Tillsätt strösocker, lite i taget och fortsätt vispa till en tjock, glansig maräng. Sätt ugnen på 250 grader (bara övervärme!)
11. Bred ut marängen på pajen. Strö ev. över mandelflarn.
11. Bred ut marängen på pajen. Strö ev. över mandelflarn.
12. Grädda marängen högt upp i ugnen i några minuter tills den får färg. Håll koll på den hela tiden så den inte bränns.
12. Grädda marängen högt upp i ugnen i några minuter tills den får färg. Håll koll på den hela tiden så den inte bränns.

citronpajmarängtäcke14 citronpajmarängtäcke16

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

3 bröd av 1 deg

Gör en grunddeg och baka ut den till morotsfrallor, hamburgerbröd och en baguette.

0

Kärleksmumskladdkaka

Kärleksmums + kladdkaka = 2 favoritkakor i ett! Godare kan det knappast bli!

0

Chokladbollstårta i tre lager

Superläcker, god chokaldbollstårta som garanterat gör succé på kalaset!

0

Bergis

Ljuvligt god långfranska med vallmofrön på toppen! Ett klassiskt bageribröd som man enkelt bakar själv!

0

Nyttig aprikos & valnötslimpa utan vetemjöl

Supersaftig god limpa gjord på havregryn istället för vetemjöl. Aprikoserna och valnötterna gör brödet gudomligt gott!

0

Marmorerad kladdkaka

Ljus och chokladbrun kladdkaka i ett – såååå fantastiskt god!

0

Skagensemlor

Förrätt! Superläckra, ljuvligt goda frallor fyllda med skagenröra!

0

Klassiska frallor

Klassiska frallor med sesamfrön på toppen! Supergoda och lätta att baka!

0

Frukostfrallor

Nybakta frukostfrallor med vallmofrön på toppen! Ljuvligt goda och lätta att baka!

0

Frallor

Saftiga, goda och lättbakade frallor med ett knaprigt skal och ett saftigt innanmäte.

0

Kanelbullesockerkaka

Kanelbullesockerkaka – en supersaftig sockerkaka med smak av kanelbulle. Smeten varvas med en socker- och kanelblandning som ger en superläcker, god smak!

0

Aprikos- & valnötsfilmjölkslimpa

Saftig aprikos- & valnötfilmjölkslimpa som inte behöver jäsa.

0