16–20 stGröt
2 dl havregryn3 ½ dl vatten, kallt
50 g smör, rumsvarmt25 g jäst2 dl mjölk, fingervarm1 ½ tsk salt2 msk ljus sirapca 8 dl vetemjölGarnering
havregrynGÖR SÅ HÄR1. Koka ihop havregryn och vatten till en gröt i en kastrull. Lägg i smöret och låt det smälta ihop med gröten. Låt den svalna.
2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Tillsätt gröten, salt och sirap med vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Dela degen i 16–20 bitar.
4. Forma dem till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
5. Pensla bröden med vatten och strö över lite havregryn.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12–14 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!
[caption id="attachment_33152" align="alignnone" width="860"] 1. Koka ihop havregryn och vatten till en gröt i en kastrull. Lägg i smöret och låt det smälta ihop med gröten. Låt den svalna.[/caption]
[caption id="attachment_33153" align="alignnone" width="860"] 2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Tillsätt gröten, salt och sirap med vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.[/caption]
[caption id="attachment_33151" align="alignnone" width="860"] 3. Dela degen i 16–20 bitar.[/caption]
[caption id="attachment_33150" align="alignnone" width="860"] 4. Forma dem till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.[/caption]
[caption id="attachment_33149" align="alignnone" width="860"] 5. Pensla bröden med vatten och strö över lite havregryn.[/caption]
[caption id="attachment_33148" align="alignnone" width="860"] 6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12–14 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.[/caption]
Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!
Lättbakade långpannerutor som är oerhört goda, saftiga och omtyckta! Perfekt till frukost. Detta recept är superbra, ett favoritrecept som man också kan variera genom att tillsätta grovt mjöl eller frön i degen. Byt ut ca 3 dl vetemjöl mot rågmjöl eller grahamsmjöl. Tillsätt ca 1 dl blandade frön i degen. Tips kalljäsning! Istället för att jäsa degen i bunken …