Skumrutor, kokosmums, mumsmums, gräddbullar... Ja, kärt barn har många namn. De här godisrutorna är i alla fall gudomligt goda och så himla lätta att göra. Lättare än vad man tror. Men det viktigaste är att man har en stark elvisp eller en bakmaskin som orkar vispa smeten ordentligt fluffig. Om man har en svag elvisp kan man behöva vispa ganska länge. Själv har jag en stark bakmaskin som vispade smeten på någon minut. Men en väninnan till mig hade en svag elvisp och hon vispade i ca 20 min för att få smeten tillräckligt fluffig.
Formens storlek
Ja använde en ganska liten form, ca 20 x 26 cm vilket gör att mina rutor är väldigt tjocka. Det går bra att använda en större form om man vill ha tunnare rutor.
[caption id="attachment_35877" align="" width="215"] Urläckra Nougatbollar - klicka här för recept![/caption]
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Fluffiga skumrutor som är så vansinnigt goda! Och lätta att göra! Ett perfekt, hemgjort godis som räcker till många! De här godingarna måste ni verkligen testa!
Kokosmums
ca 12 st stora rutor 4 ½ dl strösocker
¾ dl florsocker
1 äggvita
1 ½ dl vatten, kallt
1 ½ msk gelatinpulver
1 ½ dl vatten, kokhettGarnering3–4 dl kokos
ca 1 msk kakao
2 tsk vaniljsockerGÖR SÅ HÄR1. Blanda strösocker, florsocker, äggvita och det kalla vattnet i en bunke.
2. Blanda gelatinpulvret och det kokheta vattnet i en kastrull.
3. Häll den varma gelatinblandningen i sockermassan och vispa kraftigt med en elvisp eller i en bakmaskin tills massan är vit och fluffig.
4. Garnering: Blanda kokos, kakao och vaniljsocker i en skål.
5. Strö ett tunt lager av kokosblandningen i botten på en form, ca 20 x 26 cm, klädd med bakplåtspapper. Bred ut skumsmeten jämnt ovanpå och strö kokosblandning även på ytan (spar en del till kanterna). Låt formen stå i kylen och stelna i ett par timmar.
6. Lyft över skumkakan på en skärbräda och skär den i bitar. Doppa kanterna i kokosblandningen. Förvara rutorna i kylskåpet.
[caption id="attachment_33106" align="" width="860"] 1. Blanda strösocker, florsocker, äggvita och det kalla vattnet i en bunke.[/caption]
[caption id="attachment_33105" align="" width="860"] 2. Blanda gelatinpulvret och det kokheta vattnet i en kastrull.[/caption]
[caption id="attachment_33104" align="" width="860"] 3. Häll den varma gelatinblandningen i sockermassan och vispa kraftigt med en elvisp eller i en bakmaskin tills massan är vit och fluffig.[/caption]
[caption id="attachment_33103" align="" width="860"] 4. Garnering: Blanda kokos, kakao och vaniljsocker i en skål.[/caption]
[caption id="attachment_33102" align="" width="860"] 5. Strö ett tunt lager av kokosblandningen i botten på en form, ca 20 x26 cm, klädd med bakplåtspapper. Bred ut skumsmeten jämnt ovanpå och strö kokosblandning även på ytan (spar en del till kanterna). Låt formen stå i kylen och stelna i ett par timmar.[/caption]
[caption id="attachment_33101" align="" width="860"] 6. Lyft över skumkakan på en skärbräda och skär den i bitar. Doppa kanterna i kokosblandningen. Förvara rutorna i kylskåpet.[/caption]
RISBRÄCK Risbräck består av smält choklad och puffat ris – ett klassiskt, underbart godis som passar både jul och påsk. TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) RISBRÄCK JULGODIS 200 g choklad (valfri sort, ljus, mörk eller mjölkchoklad)5 dl rispuffar GÖR SÅ HÄR1. Smält chokladen i en skål över ett vattenbad i en kastall. 2. Ta bort chokladen från värmen och …
Chokladcrisp! Med bara 2 ingredienser gör man detta underbart goda julgodis! Jag älskar chokladcrisp! Och det är så enkelt att göra! Chokladcrisp 150 g choklad2 dl Rice Krispies (eller andra krispiga flingor) GÖR SÅ HÄR 1. Smält chokladen i en skål över vattenbad. 2. Rör ner flingorna i chokladen och blanda. 3. Klicka ut chokladsmeten i …