Gudomligt god, mjuk & saftig äppelkaka med frasiga smulor på toppen som gör den läckert crunchig. Hela kakan görs av samma deg vilket gör den väldigt enkel att göra.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Crunchig äppelkaka
Ca 12 bitar
3 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
150 g smör, smält
ca ¾ dl sötmandel, hackad (kan uteslutas om man inte tål sötmandel)
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 ¾ dl filmjölk
Fyllning
3 normalstora äpplen (eller 2 stora)
1 tsk malen kanel
1/2 tsk kardemummakärnor, bortlade
ca 2 msk strösocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt smöret och blanda ihop allt till en smuldeg.
2. Mät upp 3 dl smuldeg och lägg det i en mindre skål (detta ska strös över kakan).
3. Blanda ner hackad sötmandel i den lilla skålen.
4. Tillsätt vaniljsocker, ägg och filmjölk i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet.
5. Bred ut smeten i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter.
6. Skala och skivan äpplena. Lägg de rivna äpplena på smeten i formen. Pudra över kanel och kardemumma.
7. Strö över smuldegen från den lilla bunken.
8. Grädda kakan längst ner i ugnen i 38–45 min. Låt den svalna i formen innan du skär den i bitar med en kniv. Servera gärna med vaniljsås eller vispgrädde eller ät den i bitar som den är.