Granola betyder att müslin är rostad och blir knaprigare än vanlig müsli.
Nyttig, supergod müsliblandning helt utan tillsatt socker. Nötter, mandlar och frön ger ett härligt tuggmotstånd och rostningen gör granolan lätt knaprig. Müsli är gott och nyttigt till frukost och mellis. När du gör din egen müsli har du koll på att den inte innehåller onödigt socker som ibland tillsätts i färdigköpta blandningar.
Lindas hälsomüsli
Torra ingredienser
3 dl havregryn
5 dl fiberhavregryn
1 dl vetekli (eller vetegroddar)
2 dl linfrön
3 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1 dl chiafrön
2 dl sötmandel, grovhackad
2 dl hasselnötter, grovhackade
ca 1 krm salt
2 dl vatten
2 msk rapsolja
kanel eller kardemumma
2 dl russin
1 msk kanel
Förslag på fler smaksättningar:
2 dl torkad banan
2 dl torkade aprikoser
2 dl torkade blåbär
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
2. Blanda vatten och rapsolja i en skål.
3. Häll vattenblandningen över de torra ingredienserna och blanda ordentligt.
4. Bred ut müsliblandningen på en ugnsplåt. Pudra över kanel eller kardemumma.
5. Grädda müslin mitt i ugnen i 30–40 min tills den är torr. Rör om var 5:e minut så müslin inte bränns.
6. Tillsätt russin och torkad frukt (frivilligt) när müslin kallnat. Förvara müslin i en bruk med tätslutande lock.