Kan man byta ut bikarbonat mot bakpulver?
Vad är skillnaden mellan bakpulver och bikarbonat? Kan man ersätta bikarbonat med bakpulver och tvärtom? Här får du svaret!
1. BAKPULVER
Jäsningsmedlet bakpulver består av en syra, en bas och stärkelse. När syran och basen förenas i vätska reagerar de med varandra och bildar koldioxid. Koldioxiden är en gas som ger luftbubblor i smeten, dvs ett luftigare bakverk.
2. BIKARBONAT
Bikarbonat består av natriumbikarbonat som även ingår i ett vanligt bakpulver. Skillnaden mellan bikarbonat och bakpulver är att syra-delen saknas. Bikarbonat används oftast när man bakar med någon syrlig ingrediens, såsom lingon, filmjölk, gräddfil etc. Om ingen tillsats av syra sker så bildas ändå lite koldioxid (dvs kakan blir luftig) men inte lika effektivt som när man kombinerar bikarbonat med syrliga ingredienser.
Ersätta bakpulver med bikarbonat – och tvärtom
Om man byter ut bakpulver mot bikarbonat måste smeten innehålla en syra för att jäsningen ska fungera bra, t ex filmjölk eller citron. Det går bättre att byta ut bikarbonat mot bakpulver för bakpulvret behöver ingen syra för att fungera.
1 tsk bakpulver = ½ tsk bikarbonat
1 tsk bikarbonat = 2 tsk bakpulver