Enkel, nyttig & snabbgjord bikarbonatlimpa!Den är osötad och supergod. Och lätt att baka eftersom degen bara tar bara några minuter att blanda ihop, och den behöver inte knådas eller jäsa. Superenkelt!Tips!
Morötterna kan bytas ut mot 1 dl lingonsylt eller 1 dl lingon.
1 st3 dl vetemjöl2 dl grahamsmjöl2 dl havregryn2 tsk bikarbonat1 tsk salt1 dl valfria blandade frön (t ex linfrön, sesamfrön, chiafrön, pumpakärnor)
ca 50 g morötter, fint rivna
4 ½ dl filmjölk Garnering
vetemjölGÖR SÅ HÄR1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Riv morötterna fint (kan bytas ut mot 1 dl lingonsylt eller 1 dl lingon).
3. Tillsätt filmjölk och rivna morötter bland de torra ingredienserna och rör ihop allt till en kladdig smet.
4. Häll upp smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö lite vetemjöl på ytan.
5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Lägg över ugnsfolié i slutet av gräddningen om den blir för brun på ytan. (Öppna och stäng luckan snabbt så inte värmen åker ut). Låt limpan svalna inlindad i en handduk. Vänta tills den kallnat innan du skär den i skivor.
[caption id="attachment_43762" align="" width="860"] 1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.[/caption]
[caption id="attachment_43763" align="" width="860"] 2. Riv morötterna fint (kan bytas ut mot 1 dl lingonsylt eller 1 dl lingon).[/caption]
[caption id="attachment_43764" align="" width="860"] 3. Tillsätt filmjölk och rivna morötter bland de torra ingredienserna och rör ihop allt till en kladdig smet.[/caption]
[caption id="attachment_43765" align="" width="860"] 4. Häll upp smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö lite vetemjöl på ytan.[/caption]
[caption id="attachment_43780" align="" width="860"] 5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Lägg över ugnsfolié i slutet av gräddningen om den blir för brun på ytan. (Öppna och stäng luckan snabbt så inte värmen åker ut). Låt limpan svalna inlindad i en handduk. Vänta tills den kallnat innan du skär den i skivor.[/caption]
Härliga, saftiga tekakor som är makalöst goda! Hela familjen älskar dessa, runda mjuka bröd. Tips! Baka extra stora tekakor – klicka här för recept! Tips! Baka snabba tekakor som inte behöver jäsa – klicka här för recept! Hälften av rågsikten kan bytas ut till vetemjöl. Rågsiktstekakor Ca 14 st 50 g jäst 6 dl mjölk, …
I stället för klassiska scones har jag bakat en limpa av samma deg. Den blir otroligt mjuk och god. Den innehåller bakpulver som jäsningsmedel och behöver inte jäsa före gräddningen. Tips! Byta ut 2 dl vetemjöl mot rågmjöl eller grahamsmjöl. Blanda gärna i ½ dl blandade frön i degen. Tips! Klassiska scones: Degen kan också delas …