De här rågsiktsrutorna brukar jag ofta baka när vi är på vårt landställe eller i fjällen. När vi är lediga eller på semester bakar jag alltid bröd till frukost. Jag älskar nybakat bröd!
Med fem barn i åldrarna 5–17 år är det här brödet perfekt eftersom alla i familjen älskar det. Det är enkelt att göra, kräver inga speciella formar eller någon kavel. Superenkelt!
Tips: Kalljästa rågsiktsrutor
Ibland kalljäser jag dessa bröd. Då gör jag degen på kvällen och jäser den under bakduk i kylskåpet på natten. På morgonen: Tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper (eller smord med smör) . Skär den i ett rutmönster och låt degrutorna jäsa under en bakduk medan ugnen blir varm (20–30 min). Följ i övrig receptet nedan.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola
Enkla rågsiktsrutor
12 st
Rustikt bröd som är saftigt och kräver en liten arbetsinsats.
25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
25 g smör, rumsvarmt
1 tsk salt
2 msk ljus sirap
7–8 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt smör, salt, sirap och rågsikt, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
4. Tryck ut degen till en rektangel på en plåt med bakplåtspapper, ca 1 ½ cm tjock.
5. Dela degen i ett rutmönster, 12 st, med en degskrapa eller kniv. Strö över lite vetemjöl och låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
6. Grädda brödet mitt i ugnen i 16–20 min. Låt brödet svalna under bakduk på ett galler.