Ca 30 st50 g jäst6 dl mjölk, fingervarm2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha)150 g smör, rumsvarmt¾ dl strösocker1 ägg½ tsk salt½ tsk kardemummakärnor, mortlade15–17 dl vetemjöl
Fyllning alternativ 175–100 g smörca ¾ dl strösocker
200 g mandelmassa, rivenFyllning alternativ 2
75–100 g smörca 1 dl strösocker4 msk vaniljsockerFyllning alternativ 3
75–100 g smörca ¾ dl strösocker200 g vit choklad, rivenGarnering
1 äggflorsocker (eller pärlsocker)GÖR SÅ HÄR1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
3. Fyllning 1: Riv mandelmassan grovt (eller gör fyllning 2 eller 3).
4. Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret. Strö över mandelmassan (eller vaniljsocker/vit choklad).
5. Rulla ihop degplattan till en rulle.
6. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
7. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Sätt ugnen på 250 grader. (Upprepa punkt 4–7 med den andra degbiten).
8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.
[caption id="attachment_53583" align="" width="860"] 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.[/caption]
[caption id="attachment_53585" align="" width="860"] 2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.[/caption]
[caption id="attachment_54196" align="" width="860"] 3. Fyllning 1: Riv mandelmassan grovt (eller gör fyllning 2 eller 3).[/caption]
[caption id="attachment_54197" align="" width="860"] 4. Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret. Strö över mandelmassan (eller vaniljsocker/vit choklad).[/caption]
[caption id="attachment_54198" align="" width="860"] 5. Rulla ihop degplattan till en rulle.[/caption]
[caption id="attachment_54199" align="" width="774"] 6. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.[/caption]
[caption id="attachment_54201" align="" width="860"] 7. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Sätt ugnen på 250 grader. (Upprepa punkt 4–7 med den andra degbiten). (Valfritt att strö över pärlsocker eller inte).[/caption]
[caption id="attachment_54202" align="" width="860"] 8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler. Strö över florsocker om du inte använd pärlsocker.[/caption]
[caption id="attachment_54210" align="alignnone" width="860"] Foto: Roger Olsson Bilden är tagen till ett reportage jag gjort i tidningen Hembakat.[/caption] INSPIRATION! De här lussebullarna i olika former har jag gjort i ett reportage till Lindas bakskola i tidningen Hembakat. Titta och inspireras! Bullarna blir mycket luftiga, saftiga och goda! Recept på degen får ni nedan! Gräddningstips! När man …
[caption id="attachment_81096" align="" width="1024"] Pepparkakorna blir lika goda och spröda som färdigköpta pepparkakor! Kavla ut degen riktigt tunn så blir kakorna riktigt, riktigt spröda.[/caption] PEPPARKAKOR Spröda, goda, smakrika pepparkakor. Den här degen är väl beprövad och degen är lätt att kavla ut och kakorna är riktigt spröda och goda! Tips! Baka franska pepparkakor som inte …