TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här)
I min brödkurs ”Lär dig baka bröd från grunden” lär jag ur hur man gör 3 bröd av 1 deg. En en grunddeg bakar vi ut den till morotsfrallor, hamburgerbröd och en baguette.
3 bröd av 1 deg
4 hamburgerbröd, 6 morotsfrallor, 1 baguette
Matbröd – grundrecept
50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
2 msk rapsolja
13–15 dl vetemjöl
Fyllning & garnering
½ dl riven morot
sesamfrön
solrosfrön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den ordentligt i några minuter.
3. Låt degen jäsa underbakduk i ca 45 min.
4. Dela degen i 3 bitar.
Morotsfrallor
1. Blanda i ca ½ dl rivna morötter i degen.
2. Forma runda bollar av degen. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Pensla dem med uppvispat ägg. Strö över solrosfrön. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min.
Hamburgerbröd
1. Forma runda bollar av degen. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem, ca 1 1/2 tjocka. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Pensla bröden med vatten eller ägg. Strö över sesamfrön.
3. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min.
Baguette
1. Forma degen till en längd, ca 25 cm. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
2. Strö lite mjöl över deglängden. Skär sneda snitt i baguetten, ca 2 cm mellanrum. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ungen på 250 grader.
3. Grädda baguetten mitt i ugnen i ca 15 min.