Bergis1

Hembakad Bergis.  Ljuvligt god långfranska med vallmofrön på toppen! Ett klassiskt bageribröd som man enkelt bakar själv! Skalet är frasigt och läckert med ett saftigt, luftigt innanmäte.

Strösockret i degen kickstartar jäsningen och gör att degen jäser effektivare. Eftersom det är en liten mängd sockret så förbränns hela mängden  under jäsningsprocessen.

Supersaftig, god müsli-filmjölkslimpa! Klicka på bilden för recept!

Supersaftig, god müsli-filmjölkslimpa! Klicka på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Bergis

Ca 3 st

25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
25 g smör, rumsvarmt
1 msk strösocker
1 msk salt
13–14 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg, uppvispat
blå vallmofrön

GÖR SÅ HÄR
1.
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, socker, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. (Det är viktigt att knåda så att glutentrådarna blir starka så brödet blir lätt och luftigt.) Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

2. Dela degen i tre delar. Forma dem till limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Pensla limporna med ägg och strö över vallmofrön. Snitta limporna med en kniv. Dra snabbt med en vass kniv.

4. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 30 in. Sänk temperaturen till 200 grader efter ca 15 min.