Saftig, luftiga goda ostfrallor som passar perfekt till frukost eller som måltidsbröd till en sallad, på en buffé eller på utflykten. Osten på frallorna gör dem extra smakrika och goda!
Tips! Du kan byta ut ca 4 dl vetemjöl till 4 dl rågsikt. Eller 2 dl vetemjöl mot 2 dl grahamsmjöl.
Kalljästa ostfrallor
18 st
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 msk rapsolja
2 tsk salt
13–14 dl vetemjöl
Garnering
ca 100 g riven ost
GÖR SÅ HÄR
1. På kvällen: Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Knåda degen i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen vila i 20 min.
2. Dela degen i två delar. Rulla dem i vetemjöl och forma dem till längder. Skär varje längd i ca 9 skivor med en vass kniv eller en degskrapa.
3. Lägg bitarna på en plåt eller i en ugnsform, klädd med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under folie i kylen över natten. Sätt ugnen på 230 grader.
4. På morgonen: Sätt ugnen på 230 grader. Riv osten grovt.
5. Strö osten över frallorna.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. De ska vara ljusa och inte få för mycket färg under gräddningen. Låt dem svalna under en bakduk på ett galler.