En underbar blåbärscheesecake! Sååååå läcker, lyxig och god! Och lätt att göra. Det enda man behöver tänka på är att den måste stå några timmar i kylen att stelna innan den serveras.
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här)
Lindas blåbärscheesecake
Ca 12 bitar
250 g digestivekex
100 g smör, smält
Fyllning
225 g blåbär, mosade + 1 dl strösocker
5 gelatinblad
2 ägg, delade i vitor och gulor
200 g färskost, t ex Philadelphia
2 dl crème fraiche, 34 procent
2 dl florsocker
Garnering
blåbär
florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula sönder kexen och blanda dem med smöret till en smulig blandning. Tryck ner smuldegen i botten på en springform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper i botten och på kanten. Ställ formen i frysen i ca 15 min.
2. Mosa ihop blåbär och 1 dl strösocker med en gaffel.
3. Fyllning: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 min. Dela äggen i gulor och vitor i två separata skålar.
4. Blanda ihop äggulor, färskost och florsocker till en slät smet. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör ner dem i smeten.
5. Värm upp crème fraiche snabbt i en kastrull. Ta bort den från värmen och låt gelatinbladen smälta ner. Låt blandningen svalna något och häll ner den i färskostsmeten under omrörning. Blanda sist ner blåbären.
6. Häll ut hela fyllningen på kaksmulorna i formen. Täck över kakan med plastfolie och ställ den i kylen att stelna i 3–4 tim. Garnera din cheesecake med blåbär.