Enkla vetelimpor! Ett av de enklaste bröden man kan baka med jäst! Och de är otroligt goda, saftiga och har en makalöst god knaprig skorpa!
Tips! Pensla bröden med vatten och strö över vallmofrön. Vill man ha mer fibrer i brödet kan man byta ut ca 3 dl vetemjöl till grahamsmjöl.
Enkla vetelimpor
2 st
50 g jäst
7 dl vatten, fingervarmt
2 msk raposlja
2 tsk salt
17–18 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i två bitar. Forma dem till längder/limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över vetemjöl och skär av ändarna på dem. Lägg den överblivna degen under limporna. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Grädda limporna längst ner i ugnen i ca 10 min. Sänk sedan värmen till 200 grader och fortsätt grädda bröden i ca 30 min till. Låt limporna kallna helt innan du skär dem i skivor.