Potatis ska tillagas på hög värme. Om den tillagas i låg värme, men under lång tid kan det bli en hård kärna i mitten av potatisen. Temperaturen 50-60 grader måste passeras snabbt för att kärnan i potatisen ska bli mjuk. Om den värms upp för långsamt förblir den hård inuti.
Tips! Pressa 1–2 vitlöksklyftor och blanda den med oljan innan den ringlas över potatisen. Supergott!
Klyftpotatis med basilika
12 potatisar (eller önskat antal som får plats på plåten)
1 msk rapsolja
salt eller flingsalt
några kvistar färsk basilika
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Skär potatisen i klyftor. Lägg dem på en ugnsplåt. Ringla över olja och blanda. Strö över salt.
2. Klipp eller skär basilikabladen i bitar. Strö dem över potatisen. Grädda potatisen mitt i ugnen i ca 40 min. Rör om två-tre gånger, men öppna luckan snabbt så inte värmen försvinner ut.