Pinocchiotårta med både vispgrädde & jordgubbar. Mums vilken läcker sommartårta! Den är enkel att göra, räcker till många och består av en dubbelbotten med frasig maräng och sockerkaka och är fylld med jordgubbar och fluffig grädde. Mums!
Pinocchiotårta med jordgubbar
12–15 bitar
Sockerkaksbotten
5 äggulor (spara äggvitorna till marängen)
100 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
¾ dl mjölk
Maräng
5 äggvitor
2 ½ dl strösocker
Garnering
2 msk mandelspån (eller hackad sötmandel)
Fyllning + garnering
½–1 liter jordgubbar, skurna i bitar
5 dl vispgrädde
GÖR SÅ HÄR
1. Botten: Sätt ugnen på 150 grader. Dela äggen i gulor och vitor i två skålar. (Gulorna används till bottnen och vitorna till marängen).
2. Vispa smör och strösocker fluffigt. Tillsätt äggulorna och vispa en stund till. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop allt till en slät smet.
3. Bred ut smeten på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper.
4. Maräng: Vispa äggvitorna vita och fluffiga. Tillsätt sedan strösockret, lite i taget och vispa till en fast, vit maräng.
5. Bred ut marängen som en täcke ovanpå sockerkakssmeten.
6. Strö mandelspån över marängen.
7. Grädda tårtbotten längst ner i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna på plåten.
8. Montering: Dela tårtbotten i två delar. Lägg den ena på en bricka. Vispa grädden fluffig och bred ut lite mer än hälften på bottnen. Lägg över jordgubbsbitar. Lägg över den andra bottnen som sett lock. Spritsa resten av grädden som toppar med på tårtan.