Rostade potatishalvor i ugn är gudomligt gott och mycket enkelt att göra. Passar till allt som är grillat, grytor, ja i princip till det mesta faktiskt. En favorit som jag ofta gör hemma, både till vardags och fest.
Rostade potatishalvor i ugn
potatis (valfritt antal)
en klick smör (eller olja)
salt
Smaksättning
ev. vitlök, riven parmesanost eller färska kryddor
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Skär potatisarna i halvor. Lägg dem på en ugnsplåt eller i en ugnsfast form. Skär skåror, ca 1/2 cm djupa i rutmönster på halvorna.
2. Smält smöret och pensla ytan på potatisarna med det.
3. Salta potatisen. Strö eventuellt över parmesanost eller färska kryddor.
4. Grädda potatisen längst ner i ugnen i 40–50 min. Sänk temperaturen till 230 grader när du sätter in potatisen. Tiden varierar beroende på potatisarnas storlek och sort. Potatisen är klar när den är mjuk och fått lagom med färg.
Tips! Pressa 1–2 klyftor vitlök i det smälta smöret och pensla potatisen med vitlökssmör.