Hamburgerbrödlimpa! Superläcker, god limpa som kan ätas till frukost, serveras som måltidsbröd till middagen och passar både vardag och fest! Ett riktigt favoritbröd!
Tips! Det går bra att pensla brödet med vatten, men ytan blir mer gyllenbrun med mjölk eftersom det innehåller fett. Vätskan i degen kan också bytas ut mot vatten. Då blir brödet lite segare i konsistensen med större luftbubblor, lite mer som baguette.
Tips! Strö både vallmofrön och flingsalt på brödet om du ska servera det till fest!
Hamburgerbrödlimpa
2 st
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
3 msk rapsolja
15–16 dl vetemjöl
Garnering
mjölk
sesamfrön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget (mot slutet). Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två bitar. Rulla dem till två längder på var sin plåt med bakplåtspapper.
3. Dela varje längd i ca 12 bitar med en degskrapa. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla längderna med mjölk och strö över sesamfrön.
5. Grädda bröden (ett i taget) mitt i ugnen i 13–14 min. Låt limporna svalna på ett galler.