Klicka här för fler recept på supergoda äppelkakor!
Lindas mördegsäppelkaka. Som en äppelkakspaj med knastrande pärlsocker på toppen – magiskt gott! Lättbakad spröd mördegskaka med en härlig fyllning av äppelskivor, socker och kanel. Ingredienserna har man oftast hemma och den är en riktig favorit som garanterat har en rykande åtgång.
Tips! Strö hackad sötmandel eller hasselnötter på äpplena eller kakans topp före gräddning. Då blir det extra crunchigt och gott!
Klicka här för fler recept på supergoda äppelkakor!
Lindas mördegsäppelkaka
Ca 12 bitar
150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1/2 krm salt
4–5 dl vetemjöl
Fyllning
2 äpplen
strösocker
kanel
Garnering
1 ägg
1–2 msk pärlsocker
ev. 1–2 msk hackad sötmandel eller hasselnötter
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda smör, strösocker, salt och vetemjöl till en deg. Knåda den inte, då den kakan seg.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut dem till två lika stora rektanglar, ca 18 x 26 cm bitar på var sitt bakplåtspapper.
3. Förgrädda den ena degbiten mitt i ugnen i ca 13 min.
4. Skala äpplena och skär dem i skivor, ca 1 cm tunna under tiden degen förgräddas.
5. Lägg äppelskivorna i två rader på den förgräddade degen (ej ända ut i kanterna). Strö över strösocker och kanel.
6. Lägg den ogräddade degen ovanpå äpplena, som ett lock över äppelbitarna. Dra bort bakplåtspapperet försiktigt när degen ligger över äpplena. Tryck till kanterna på degen.
7. Pensla locket med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker och/eller hackad sötmandel.
8. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min.. Servera med vaniljsås eller glass.
Detta var bland det godaste jag bakat på länge! Så enkel att göra och fort gick det också. Jag ska bjuda på denna nästa gång vi har besök. Vi hade vispad grädde till.