Underbara, supersaftiga saffransbullar. Fyllningen kan självklart varieras efter det man tycker är godast! Se nedan olika förslag.
Tips! Här finns fler läckra recept med saffran – klicka här!
Lindas saffransbullar
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
ca 30 st
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha)
150 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade (kan uteslutas)
15–17 dl vetemjöl
1. Vaniljsmörfyllning
75–100 g smör
ca 1 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
2. Vit chokladfyllning
75–100 g smör
ca ¾ dl strösocker
200 g vit choklad, riven
3. Mandelmassfyllning
75–100 g smör
ca ¾ dl strösocker
200 g mandelmassa, riven
Garnering
1 ägg
pärlsocker
Tips! Baka en extra saftig, supersmarrig, mjuk saffranskaka – klicka här för recept!
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
3. Fyllning (välj ett alternativ ovan): Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret (alternativt fyllning 2 eller 3 med mandelmassa eller vit choklad).
4. Rulla ihop degplattan till en rulle.
5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
8. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.
9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.
De godaste bullarna jag någonsin bakat