Ca 30 st50 g jäst6 dl mjölk, fingervarm2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha)150 g smör, rumsvarmt¾ dl strösocker1 ägg½ tsk salt½ tsk kardemummakärnor, mortlade15–17 dl vetemjölFyllning alternativ 1
75–100 g smörca 1 dl strösocker4 msk vaniljsockerFyllning alternativ 275–100 g smörca ¾ dl strösocker
200 g mandelmassa, rivenFyllning alternativ 3
75–100 g smörca ¾ dl strösocker200 g vit choklad, rivenGarnering
1 äggpärlsockerGÖR SÅ HÄR1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
3. Fyllning 1: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret (alternativt fyllning 2 eller 3 med mandelmassa eller vit choklad).
4. Rulla ihop degplattan till en rulle.
5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
8. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.
9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.
[caption id="attachment_53583" align="" width="860"] 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.[/caption]
[caption id="attachment_53584" align="" width="860"] 2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.[/caption]
[caption id="attachment_53586" align="" width="860"] 3. Fyllning 1: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret (alternativt fyllning 2 eller 3 med mandelmassa eller vit choklad).[/caption]
[caption id="attachment_53587" align="" width="860"] 4. Rulla ihop degplattan till en rulle.[/caption]
[caption id="attachment_53588" align="" width="860"] 5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.[/caption]
[caption id="attachment_53589" align="" width="860"] 6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.[/caption]
[caption id="attachment_53590" align="" width="860"] 7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.[/caption]
[caption id="attachment_53591" align="" width="860"] 8. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.[/caption]
[caption id="attachment_53592" align="" width="860"] 9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.[/caption]
REKLAM FÖR LINDAS JULBAK Jag är så stolt och glad över hur bra min bok LINDAS JULBAK är! Jag har gjort en bok precis så som jag vill ha en julbakabok med de bästa julrecepten! Alla recept har steg-för-stegbilder som visar hur man bakar!En Innehåller de allra bästa julrecepten (läs under bilden)! BESTÄLL MIN BOK …