Ca 30 st50 g jäst6 dl mjölk, fingervarm2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha)150 g smör, rumsvarmt¾ dl strösocker1 ägg½ tsk salt½ tsk kardemummakärnor, mortlade15–17 dl vetemjölFyllning alternativ 1
75–100 g smörca 1 dl strösocker4 msk vaniljsockerFyllning alternativ 275–100 g smörca ¾ dl strösocker
200 g mandelmassa, rivenFyllning alternativ 3
75–100 g smörca ¾ dl strösocker200 g vit choklad, rivenGarnering
1 äggpärlsockerGÖR SÅ HÄR1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
3. Fyllning 1: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret (alternativt fyllning 2 eller 3 med mandelmassa eller vit choklad).
4. Rulla ihop degplattan till en rulle.
5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
8. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.
9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.
[caption id="attachment_53583" align="" width="860"] 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.[/caption]
[caption id="attachment_53584" align="" width="860"] 2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.[/caption]
[caption id="attachment_53586" align="" width="860"] 3. Fyllning 1: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret (alternativt fyllning 2 eller 3 med mandelmassa eller vit choklad).[/caption]
[caption id="attachment_53587" align="" width="860"] 4. Rulla ihop degplattan till en rulle.[/caption]
[caption id="attachment_53588" align="" width="860"] 5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.[/caption]
[caption id="attachment_53589" align="" width="860"] 6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.[/caption]
[caption id="attachment_53590" align="" width="860"] 7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.[/caption]
[caption id="attachment_53591" align="" width="860"] 8. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.[/caption]
[caption id="attachment_53592" align="" width="860"] 9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.[/caption]
En riktigt läcker, god chokladfudge som är en stor favorit i min familj. Den är så god, så god, så god! Man kan tillsätta mörk, ljus eller mjölkchoklad i smeten. TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt till ditt flöde! Tips! Här hittar du massor av läckra …
Mördegsinbakad chokladkaka. Den här gick åt som smör i solsken. Smördegen ihop med chokladen är en ljuvlig kombination, bland det godaste jag bakat på länge!!! MÖRDEGSINBAKAD CHOKLADKAKA 100 g smör, kallt1 nypa salt2 1/2 dl vetemjöl1/2 dl strösocker 200 g schweizernöt-chokladkaka (eller annan valfri chokladkaka) GarneringFlorsocker GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 180 grader. Nyp ihop smöret med salt, …
Saffranssol – en ljuvligt god, saftig saffransbulle som räcker till många. Bryt loss en solstråle och njut av den underbart bullen som du kan fylla med tre olika fyllningar (läs nedan i receptet). Här finns recept på fler goda, läckra saffransbullar – klicka här! Saffranssol Ca 16 bitar 25 g jäst 5 dl mjölk, fingervarm …