En mycket lättbakad limpa med grovt mjöl i degen. Den jäser bara en gång direkt i formen vilket är smidigt och enkelt!
Tips! Baka grova grötfrallor som är mycket saftiga och goda! Klicka här för recept!
Reklam för Lindas avlånga ugnsform
BAKTIPS!
Baka gärna limpan i min avlånga ugnsform som jag tagit fram till bakning! Den har högra, raka kanter och gjord i aluminium vilket gör att gräddningen blir jämn och perfekt! Klicka här för att beställa ugnsformen!
Grovlimpa som bara jäser en gång
25 g jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
2 msk rapsolja
2 dl rågmjöl eller grahamsmjöl
ca 5 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt salt, rapsolja, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt och saftigt.
2. Forma degen till en limpa (samma längd som din limpform).
3. Lägg limpan, i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Skär snitt i degen med en vass kniv.
4. Spola upp varmvatten i diskhon, ca 5 cm. Ställ ner limpformen och låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min (degen jäser snabbare i det varma vattnet). Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 35 min. Sänk värmen till 200 grader när du sätter in brödet. Ta upp liman ur formen och låt den svalna på ett galler.
Vårt nya favoritbröd! Så enkelt och gott!
Tack för receptet, enkelt och gott.