Fryst saffranscheesecake med en underbar smulig pepparkaksbotten! Julens godaste dessert med riktigt juliga smaker som passar perfekt ihop!
Tips! Här hittar du fler läckra, goda recept på saffran – klicka här!
Tips! Gör den godaste, läckraste pepparkakscheesecaken med vit choklad – klicka här för recept!
Fryst saffranscheesecake med pepparkaksbotten
Extra gott tips! Blanda ner 100 g smält vit choklad i fyllningen ihop med vispgrädden.
12–14 bitar
Botten
275 g pepparkakor (halva mängden kan bytas ut mot Digestivekex)
80 g smör, smält
Fyllning
3 dl vispgrädde
½ g saffran (1 påse)
3 äggvitor
200 g färskost, t ex philadelphia
3 äggulor
2 dl florsocker
rivet skal från 1 apelsin (kan uteslutas)
Garnering
några pepparkakor
ev. florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Krossa eller mixa sönder pepparkakorna till smulor. Blanda smulorna med det smälta smöret. Klä en springform, ca 24 cm i diameter med bakplåtspapper i botten och på kanterna. Tryck ut smulorna i botten på formen.
3. Grädda bottnen mitt i ugnen i 7–8 min. Låt den kallna helt. (Gräddningen i ugnen kan uteslutas, men gör bottnen lite frasigare och att den håller ihop bättre).
4. Fyllning: Vispa vispgrädden fluffig ihop med saffranet.
5. Vispa äggvitorna till ett vitt skum i en annan skål.
6. Blanda ihop färskost, äggulor och florsocker med vispgrädden. Rör sist ner äggvitorna och rivet apelsinskal (kan uteslutas om man vill). Blanda försiktigt.
7. Bred ut smeten på smulbottnen. Låt kakan stå i frysen i några timmar.
8. Ta fram kakan ca 20 min före servering. Dekorera med pepparkakor.
Tips! Gör en magiskt god pepparkakscheesecake med vit choklad – klicka här för recept!