Brysselkex – spröda, goda, klassiska mördegskakor med en rosa, läcker strösockerkant!
BRYSSELKEX
Ca 50 st
Deg
200 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
Garnering
1 dl strösocker
några droppar röd hushållsfärg
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 160 grader. Börja med garneringen: Blanda socker och hushållsfärg i en plastpåse så att sockret färgas svagt rosa. Sprid ut sockret på en skärbräda av plast.
2. Deg: Blanda snabbt ihop ingredienserna till en smidig deg.
3. Dela degen i två bitar.
4. Rulla degbitarna till två rullar, 3–4 cm i diameters omkrets.
5. Garnering: Rulla deglängderna i det färgade sockret.
6. Skär degrullarna i skivor, ca 4–5 mm.
7. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
8. Grädda kakorna mitt i ugnen i 15–16 min. Gräddar du kakorna för länge eller i för hög värme kan sockret på kanterna bli brunt.