Enkelt brödrecept – ett mycket gott, saftigt, luftigt och lättbakat bröd som är perfekt att äta till frukost, till en sallad eller till middagen. Brödet som passar till alla tillfällen. Tips! Byt ut 2 dl vetemjöl mot rågmjöl eller grahamsmjöl om du vill ha mer fibrer i brödet.
Tips om du vill kalljäsa brödet! Gör degen på kvällen, tryck ut den i formen och låt den jäsa övertäckt i kylen över natten. Grädda direkt när du vaknar. Så smart!
Enkelt brödrecept
6–8 bitar
Det mjuka och saftiga brödet jäser endast en gång direkt i formen.
25 g jäst (½ pkt)
3 dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
1 msk rapsolja
7–8 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig, lätt kladdig deg.
2. Strö vetemjöl ovanpå degen så den inte fastar i händerna. Tryck ut degen i en form, ca 25 cm klädd med bakplåtspapper (en fyrkantig form går också bra) med mjölade händer.
3. Låt degen jäsa i ca 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Sänk värmen till 225 grader och grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min.
5. Lyft upp brödet ur formen, i papperet och låt det svalna under en bakduk.