Bloggar Lindas Bakskola Lindas matbröd Okategoriserade

Rågkusar i långpanna

dagensrecept

ragkusar3

Rågmjöl är oerhört gott att baka bröd på, men om du inte har det hemma går det bra att byta ut det till grahamsmjöl i stället. Rågkrossen går att byta ut till valfria frön, kross, kli eller utesluta helt.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

 

Rågkusar i långpanna

Ca 24 st 

Fiberrika, saftiga rutor som är enkla att baka.

25 g jäst
2 dl vatten, fingervarmt
2 dl mjölk, fingervarmt
1 ½ tsk salt
50 g smör, smält
¾ dl rågkross
3 dl rågmjöl
6–7 dl vetemjöl 

Garnering
havregryn

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk. Blanda tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt salt, smör, rågkross och rågmjöl. Rör om ordentligt. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka.

3. Låt degen jäsa under bakduk i 45–60 min.

4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Rulla ut en längd av degen och dela den i fyra delar. Forma dem till längder, ca 30 cm.

5. Lägg de fyra längderna med 2–3 cm mellanrum på en plåt med bakplåtspapper. Dela dem i ca 6 bitar vardera. Jämna till ytterkanten genom att skära bort ändarna. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

6. Pensla bröden med vatten och strö över lite havregryn.

7. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20–25 min. Låt dem svalna på plåten.

1. Gör degen enligt receptet. Låt den jäsa under bakduk i 45–60 min.
1. Gör degen enligt receptet. Låt den jäsa under bakduk i 45–60 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Rulla ut en längd av degen och dela den i fyra delar. Forma dem till längder, ca 30 cm.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Rulla ut en längd av degen och dela den i fyra delar. Forma dem till längder, ca 30 cm.
3. Lägg de fyra längderna med 2–3 cm mellanrum på en plåt med bakplåtspapper. Dela dem i ca 6 bitar vardera. Jämna till ytterkanten genom att skära bort ändarna. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
3. Lägg de fyra längderna med 2–3 cm mellanrum på en plåt med bakplåtspapper. Dela dem i ca 6 bitar vardera. Jämna till ytterkanten genom att skära bort ändarna. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
4. Pensla bröden med vatten och strö över lite havregryn.
4. Pensla bröden med vatten och strö över lite havregryn.

 

5. 6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20–25 min. Låt dem svalna på plåten.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20–25 min. Låt dem svalna på plåten.

utvald ragkusar4 ragkusar3 ragkusar2

 

 

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Kardemummakaka

En riktigt läcker och god klassiker som går snabbt och lätt att röra ihop.

0

Vanilj- och mjölkchokladkrans / vetekrans

En supersnygg krans som garanterat gör succé med den läckra choklad- och vaniljfyllningen. ­

0

Saftiga tekakor

Luftiga och himmelskt goda tekakor som älskas av både stora och små.

0

Hamburgerbröd

Hembakta, förstklassiga hamburgerbröd som gör burgarna ännu godare!

0

Citronkladdkaka

Syrlig, frisk & fräsch kladdkaka med smak av citron. En riktigt fullträff till fikat eller som dessert med en klick vispgrädde!

0

Havrebollar / chokladbollar

Gudomligt goda och läckra havrebollar som fullkomligt smälter i munnen!

0

Choklad- & vaniljmums

Urläcker, saftig och luftig chokladkaka med vaniljglasyr och kokos.

0

Snurrade äggbröd

Duka upp med fantastiska äggbröd på påskbuffén. De kommer garanterat uppskattas för både smak och utseende.

0

Citron- & kokossockerkaka

Frisk och fräsch citronsockerkaka med florsockerglasyr och kokos.

0

Rostbröd / formfranska

Saftig, luftig och makalöst god formfranska med vallmofrön på toppen.

0

Snurrad vanilj- & kanellängd

En maffig och snygg vetelängd med en smarrig vanilj- och kanelfyllning.

0