

Rågmjöl är oerhört gott att baka bröd på, men om du inte har det hemma går det bra att byta ut det till grahamsmjöl i stället. Rågkrossen går att byta ut till valfria frön, kross, kli eller utesluta helt.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola
Rågkusar i långpanna
Ca 24 st
Fiberrika, saftiga rutor som är enkla att baka.
25 g jäst
2 dl vatten, fingervarmt
2 dl mjölk, fingervarmt
1 ½ tsk salt
50 g smör, smält
¾ dl rågkross
3 dl rågmjöl
6–7 dl vetemjöl
Garnering
havregryn
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk. Blanda tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt salt, smör, rågkross och rågmjöl. Rör om ordentligt. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka.
3. Låt degen jäsa under bakduk i 45–60 min.
4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Rulla ut en längd av degen och dela den i fyra delar. Forma dem till längder, ca 30 cm.
5. Lägg de fyra längderna med 2–3 cm mellanrum på en plåt med bakplåtspapper. Dela dem i ca 6 bitar vardera. Jämna till ytterkanten genom att skära bort ändarna. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
6. Pensla bröden med vatten och strö över lite havregryn.
7. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20–25 min. Låt dem svalna på plåten.