Supersaftig sockerkaka – godaste, klassiska sockerkakan som kan smaksättas med knastrande strösocker och kanel, då smakar den som en ljuvlig kanelbullesockerkaka. Men smeten kan också bakas ut som en klassisk sockerkaka. Det är omöjligt att bara äta en bit…
Tips! Baka en ljuvligt god kanelbullekladdkaka – klicka här för recept!
TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!
Sockerkaka recept
12 bitar
Välj mellan två sorters sockerkakssmet. Smet 1 bakas med mjölk och bakpulver och smet 2 med filmjölk och bikarbonat. Den undre blir lite mörkare i färgen. Smakerna skiljer sig något, men båda är lika goda, men på lite olika sätt. Baka gärna båda och smaka vilken du gillar bäst.
Smet 1:
100 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 ägg
1 ½ dl mjölk
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
Smet 2:
100 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl filmjölk
1 msk vaniljsocker
1 ½ tsk bikarbonat
3 dl vetemjöl
Tips fyllning för kanelbullesockerkaka: (kan uteslutas för klassisk sockerkaka)
2 tsk kanel
½ dl strösocker
GÖR SÅ HÄR
- Sätt ugnen på 180 grader. Rör smör och socker vitt och pösigt med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om till en slät smet. Om du vill baka en klassisk sockerkaka hälls smeten i en smord och bröad sockerkaksform (hoppa då över punkt 2 och 3).
- Kanelbullesockerkaka: Häll 1/3 av smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 ½ liter. Blanda kanel och socker. Strö över 1/3 av blandningen i formen.
- Häll över hälften av smeten som är kvar i bunken. Pudra på hälften av kanel- och sockerblandningen. Häll över den sista smeten och pudra över den sista kanel- och sockerblandningen.
- Grädda kakan längst ner i ugnen i 42–45 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den.
Tips! Baka ljuvligt goda kanelbullemuffins – klicka här för recept!
Har provat rabarberkladdkakan och den var otroligt god ,fick så mycket beröm för den av mina gäster.Nu står rabarberkladdk.med smuldeg på toppen i ugnen och jag kännner doften och vet att den är lika smakrik😄