Mandelkubb Klassiska mandelkubb är enkelt att baka och ett klassiskt bakverk som är ljuvligt gott. Baka mina enkla mandelkubb och bjud på fika! Första gången jag bakade mandelkubb var till tidningen Hembakat och då gjorde jag dem hälften så stora, så det går också bra om man vill göra små mandelkubb.
MANDELKUBB
Ca 24 st
100 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 ägg
2 dl filmjölk
7 bittermandlar, fint rivna
2 tsk hjorthornssalt
5 ½ dl vetemjöl
Garnering
2 dl pärlsocker
½ dl sötmandel, hackad
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 225 grader. Vispa smör och strösocker poröst med en elvisp. Tillsätt ägg, filmjölk, bittermandel, hjorthornssalt och vetemjöl. Blanda ihop allt till en lite kladdig deg.
- Dela smeten i två delar. Rulla dem till två långa längder och skär varje längd i 12 avlånga bitar. Rulla degen i lite mjöl om den känns för kladdig.
- Forma bitarna till rektanglar (försiktigt) och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö på en blandning av pärlsocker och hackad sötmandel. Tryck till lite lätt.
- Grädda kakorna mitt i ugnen i 12–14 min. Låt kakorna kallna på ett galler.