I samarbete med Ankarsrum har jag bakat extra saftiga saffransbullar fyllda med en ljuvlig vaniljsmörkrämsfyllning! Baka och njut av världens godaste saffransbullar! Ankarsrum knådar degen och gör glutentrådarna starka och sega vilket ger otroligt saftiga och luftiga bullar.
Fakta Ankarsrum
– Sedan 1940
– Svensktillverkad i Ankarsrum
– Hög kapacitet, bunken = 7 liters bunke, kan göra 5 kg deg
– Stark motor, 1500W
– Enkel att använda med öppen bunke.
– Kvalitetsprodukt
TIPS: Kolla in Ankarsrums hela sortiment, alla snygga färger och smarta tillbehör – klicka här! Maskinen kan beställas med leverans inom hem. Kolla listan på återförsäljare om du vill titta på maskinen i en butik.
Smörkrämsfyllda saffransbullar
Ca 30 st
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran (1 gram)
150 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
16–17 dl vetemjöl
Fyllning
100 g smör
1 dl strösocker
ca 4 msk vaniljsocker
Garnering
1 ägg
pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Montera degbunken på din Ankarsrum maskin. Sätt fast degrullen och degkniven.
2. Smula ner jästen i bunken. Tillsätt mjölken + saffran. Sätt igång maskinen på låg hastighet. Tillsätt smör (skuret i småbitar), strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Låt maskinen knåda ihop allt till en smidig deg och kör degen på medelhastighet i fem minuter.
3. Strö lite vetemjöl över degen. Sätt på jäslocket och låt degen jäsa i ca 45 min.
4. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
5. Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret.
6. Rulla ihop degplattan till en rulle.
7. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
8. Lägg bullbitarna på en plåt med bakplåtspapper.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Låt dem jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
10. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.
11. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem svalna under en bakduk på ett galler.