Bloggar Lindas Bakskola Lindas jul Lindas saffran

SAFFRANSKRANS

Saffranskrans fylld med härliga mandelmassfyllning

HEMBAKAD SAFFRANSKRANS som oerhört saftig och god. Den krämiga fyllningen av mandelmassa, smör och kardemumma är makalöst god!

Saffranskrans

ca 16 bitar

½ g saffran (1 påse) + 1 tsk strösocker

2 ½ dl mjölk, fingervarm
25 g jäst
1 nypa salt
½ dl strösocker

1 ägg
50 g smör, rumsvarmt

7–9 dl vetemjöl

Fyllning
150 g mandelmassa
50 g smör, kylskåpskallt
½–1 tsk stötta kardemummakärnor
ca ¾ dl strösocker

Garnering
1 ägg

pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med sockret. Blanda saffranet och mjölken i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt salt, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.

2. Dela degen i 3 delar. Kavla ut dem till rundlar i samma storlek som formen, ca 24 cm i diameter.

3. Fyllning: Riv mandelmassa och smör grovt och strö över kardemummakärnorna.

4. Lägg en degrundel i bottnen på formen, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Strö ut hälften av smör- och mandelmassafyllningen. Strö över socker. Lägg på ytterligare en rundel och strö ut resten av fyllningen och socker. Lägg på den sista rundeln. Tryck ihop degkanterna nedåt i kanterna. Dela degen i ca 16 delar med en degskrapa eller en vass kniv. Tryck till degen i mitten. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.

5. Pensla kransen med ägg och strö över pärlsocker.

6. Grädda kransen  längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 200 grader efter halva tiden. Låt den svalna i formen.

1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med sockret. Blanda saffranet och mjölken i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt salt, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med sockret. Blanda saffranet och mjölken i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt salt, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Dela degen i 3 delar. Kavla ut dem till rundlar i samma storlek som formen (se nedan), ca 24 cm i diameter.
2. Dela degen i 3 delar. Kavla ut dem till rundlar i samma storlek som formen, ca 24 cm i diameter.
3. Fyllning: Riv mandelmassa och smör grovt och strö över kardemummakärnorna.
3. Fyllning: Riv mandelmassa och smör grovt och strö över kardemummakärnorna.
4. Lägg en degrundel i bottnen på en rund form, ca 24 cm i diameter  klädd med bakplåtspapper. Strö ut hälften av smör- och mandelmassafyllningen. Strö över socker. Lägg på ytterligare en rundel och strö ut resten av fyllningen och socker. Lägg på den sista rundeln. Tryck ihop degkanterna nedåt i kanterna. Dela degen i ca 16 delar med en degskrapa eller en vass kniv. Tryck till degen i mitten. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.
4. Lägg en degrundel i bottnen på en rund form, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper. Strö ut hälften av smör- och mandelmassafyllningen. Strö över socker. Lägg på ytterligare en rundel och strö ut resten av fyllningen och socker. Lägg på den sista rundeln. Tryck ihop degkanterna nedåt i kanterna. Dela degen i ca 16 delar med en degskrapa eller en vass kniv. Tryck till degen i mitten. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.
5. Pensla kransen med ägg och strö över pärlsocker.
5. Pensla kransen med ägg och strö över pärlsocker.
6. Grädda kransen  längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 200 grader efter halva tiden. Låt den svalna i formen.
6. Grädda kransen längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 200 grader efter halva tiden. Låt den svalna i formen.

JULTIPS! 
KLICKA HÄR FÖR ATT BESTÄLLA MIN NYA BOK: LINDAS JULBAK!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är lindas-jul-1024x831.jpg
Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Lindas julbak

Klicka här för att beställa min nya bok: Lindas julbak! KLICKA HÄR FÖR ATT BESTÄLLA MIN NYA BOK LINDAS JULBAK! JULGODISSAFFRANSBULLARSAFFRANSKAKORPEPPARKAKORJULDESSERTERMJUKA KAKORPAJCHEESECAKEJULBRÖDJA, ALLA JULIGA RECEPT MAN BEHÖVER I JUL! Lindas julbak är en komplett julbakbok med mina favorijultrecept. Alla recept väl beprövade och har steg-för-stegbilder som visar hur man gör. Boken innehåller alla klassiska julrecept …

0

Saffranskaka med mandelmassgömma

SAFFRANSKAKA MED MANDELMASSGÖMMA En ljuvligt god julig saffranskaka med mandelmassgömmor i. Den är makalöst god, denna saffranskaka! Ät den som den är eller servera med en klick vispgrädde eller glass om du vill servera den som en lyxigare dessert.TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) Saffranskaka med mandelmassgömma Ca 10 bitar 2 ägg2 dl strösocker1/2 gram …

1

Currykassler i ugn

Currykassler i ugn är en mycket lättlagad maträtt som hela familjen uppskattar mycket. Den är mättande och passar perfekt till både potatis, pasta och ris. Och gärna en fräsch sallad. Tips! Det går bra att använda en mager crème fraische eller grädde, men då behöver man vispa ner 2 –3 msk vetemjöl i den kalla …

0

Lussebullar recept

Lussebullar recept. Ett väl beprövat recept som verkligen ger de allra saftigaste, godaste saffransbullarna. Lussebullar är som allra godaste när de är nybakade, frys in de som blir över direkt och ta fram när de ska ätas. Värm gärna upp de lite försiktigt i mikron så smakar de nybakat igen. Lussekatterna kan även bakas ut …

0

Segmjuk saffranskokoskaka

En ljuvligt god, segmjuk saffranskokoskaka som är en perfekt dessert eller fikakaka i advent och jul. Den segmjuka konsistensen är makalöst god och passar perfekt ihop med en klick vispgrädde. Kokos och saffran är smaker som passar perfekt ihop. En lyxig, läcker julkaka som bara tar några minuter att röra ihop. TIPS! Följ gärna Lindas …

0

Schackrutor recept

Recept på schackrutor. Steg-för-stegbilderna visar hur man bakar dessa spröda, ljuvligt goda schackrutor. En riktig klassiker bland småkakor! TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) SCHACKRUTOR 25–30 st 100 g smör, rumsvarmt½ dl strösocker2 ½ dl vetemjöl Till den ljusa degen2 tsk vaniljsocker Till den mörka degen1 msk kakao GÖR SÅ HÄR: Sätt ugnen på 200 …

0

Ugnsrostad morot i bröd

Ugnsrostade morötter i korvbröd är fantastiskt gott. En riktigt god och bra ersättare till korv. Perfekt för alla veganer, vegetarianer och alla som vill äta mycket grönsaker och mindre kött. Smaksätt moroten med currysås, senap eller någon annan god sås du gillar. TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) 2 enkla, goda recept på hembakta korvbröd:• …

0

FYLLD BAGUETTE

FYLLD BAGUETTE. Baka egen baguette eller köp en färdig som jag gjorde denna gång. Fylld baguette är galet gott som kan serveras som tilltugg till ett glas bubbel, en drink, till middagen, på buffén, ta med den på picknick eller ät den till en fräsch sallad. Den här baguetten gör alltid succé bland gästerna!TIPS! Följ …

0

CHOKLADSNITTAR

Spröda, knapriga chokladsnittar som är vansinnigt goda! Mycket lättgjorda chokladkakor som garanterat har en rykande åtgång. TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här) CHOKLADSNITTAR 100 g smör, rumsvarmt1 dl strösocker2 ½ dl vetemjöl2 tsk vaniljsocker1 tsk bakpulver1 msk ljus sirap ca 400 g valfri choklad GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop smör och strösocker. Tillsätt de …

0

hasselbackspotatis med flingsalt

Hasselbackspotatis – en mycket god, festlig potatis i spröda skivor som sitter ihop i botten. Enkel att tillaga, en riktig klassiker som passar till det mesta, både vardag och fest. Hasselbackpotatisen är kryddad med salt och ströbröd.  TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) Tips! Blanda ner en pressad vitlöksklyfta i det smälta smöret. Det är …

0

Sirapsbröd i pajform

SIRAPSBRÖD Ett underbart, supersaftigt bröd som jag bakar väldigt ofta. Brödet blir verkligen superläcker, mjukt, fluffigt och gott! Sirapsbröd är ett favoritbröd som håller sig färskt länge och passar alla tillfällen, frukost, till buffén, utflykten, mellanmål m m.TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde! Tips kalljäsning!Strunta i …

0

KESOBRÖD utan mjöl

KESOBRÖD utan vetemjöl som har en lite pannkaksliknande konsistens, men det är supergott! Och varje skiva innehåller bara 4 ½ kolhydrater. Det här brödet innehåller även protein vilket är bra att få i sig till frukost. 54 kolhydrater för hela smeten4,5 kH per brödbit KESOBRÖD utan mjöl 12 bitar 5 ägg500 g Keso, 3 procent2 …

0
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x