Bloggar Lindas Bakskola Lindas jul Lindas saffran

Lussebullar recept

Lussebullar recept. Ett väl beprövat recept som verkligen ger de allra saftigaste, godaste saffransbullarna. Lussebullar är som allra godaste när de är nybakade, frys in de som blir över direkt och ta fram när de ska ätas. Värm gärna upp de lite försiktigt i mikron så smakar de nybakat igen. Lussekatterna kan även bakas ut till andra former och storlekar. Anpassa gräddningstiden.
Tips! Sockermängden kan minskas till 1 dl om man vill ha lite mindre sötma i bullarna.

Lussebullar

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

25–30 st beroende på storlek

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran 
150 g smör, rumsvarmt
1 ½
dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade (kan uteslutas)
15–17 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
russin

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Forma degen till lussekatter eller andra valfria former. 

3. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ev. russin i bullarna. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pensla bullarna med uppvispat ägg och sätt i russin i degen.

5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6–8 min (beroende på storlek). Tänk på att alla bullar på samma plåt bör vara ungefär lika i storlek så att gräddningstiden blir lika för alla. Låt bullarna kallna under bakduk på ett galler.

Tips! Frys in de bullar som inte äts direkt för då är de fortfarande färska och goda när man tinar dem.

JULTIPS! 
KLICKA HÄR FÖR ATT BESTÄLLA MIN NYA BOK: LINDAS JULBAK!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är lindas-jul-1024x831.jpg
Prenumerera
Notis om
guest

2 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Charlotte Härnvi
Charlotte Härnvi
3 år sedan

Jättegoda! Jag lägger russin i mjölk så att de får svälla, och bakar in i degen. Det blir makalöst gott och saftigt. Inga brända russin. Dessutom gör jag stora fluffiga bullar och tar ut dem tidigt så de absolut inte blir torra. Detta recept har lite mindre socker och smör, och lite mer mjölk än de flesta andra recept. Blir helt underbart!!

Ulla Pålsson Hermansson
Ulla Pålsson Hermansson
3 år sedan

Mycket goda Lussekatter! Som nybakade när jag tog ut dem ur frysen och lät dem tina i rumstemperatur! 👍😋

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Segmjuk saffranskokoskaka

En ljuvligt god, segmjuk saffranskokoskaka som är en perfekt dessert eller fikakaka i advent och jul. Den segmjuka konsistensen är makalöst god och passar perfekt ihop med en klick vispgrädde. Kokos och saffran är smaker som passar perfekt ihop. En lyxig, läcker julkaka som bara tar några minuter att röra ihop. TIPS! Följ gärna Lindas …

0

Schackrutor recept

Recept på schackrutor. Steg-för-stegbilderna visar hur man bakar dessa spröda, ljuvligt goda schackrutor. En riktig klassiker bland småkakor! TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) SCHACKRUTOR 25–30 st 100 g smör, rumsvarmt½ dl strösocker2 ½ dl vetemjöl Till den ljusa degen2 tsk vaniljsocker Till den mörka degen1 msk kakao GÖR SÅ HÄR: Sätt ugnen på 200 …

0

Ugnsrostad morot i bröd

Ugnsrostade morötter i korvbröd är fantastiskt gott. En riktigt god och bra ersättare till korv. Perfekt för alla veganer, vegetarianer och alla som vill äta mycket grönsaker och mindre kött. Smaksätt moroten med currysås, senap eller någon annan god sås du gillar. TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) 2 enkla, goda recept på hembakta korvbröd:• …

0

FYLLD BAGUETTE

FYLLD BAGUETTE. Baka egen baguette eller köp en färdig som jag gjorde denna gång. Fylld baguette är galet gott som kan serveras som tilltugg till ett glas bubbel, en drink, till middagen, på buffén, ta med den på picknick eller ät den till en fräsch sallad. Den här baguetten gör alltid succé bland gästerna!TIPS! Följ …

0

CHOKLADSNITTAR

Spröda, knapriga chokladsnittar som är vansinnigt goda! Mycket lättgjorda chokladkakor som garanterat har en rykande åtgång. TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här) CHOKLADSNITTAR 100 g smör, rumsvarmt1 dl strösocker2 ½ dl vetemjöl2 tsk vaniljsocker1 tsk bakpulver1 msk ljus sirap ca 400 g valfri choklad GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop smör och strösocker. Tillsätt de …

0

hasselbackspotatis med flingsalt

Hasselbackspotatis – en mycket god, festlig potatis i spröda skivor som sitter ihop i botten. Enkel att tillaga, en riktig klassiker som passar till det mesta, både vardag och fest. Hasselbackpotatisen är kryddad med salt och ströbröd.  TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) Tips! Blanda ner en pressad vitlöksklyfta i det smälta smöret. Det är …

0

Sirapsbröd i pajform

SIRAPSBRÖD Ett underbart, supersaftigt bröd som jag bakar väldigt ofta. Brödet blir verkligen superläcker, mjukt, fluffigt och gott! Sirapsbröd är ett favoritbröd som håller sig färskt länge och passar alla tillfällen, frukost, till buffén, utflykten, mellanmål m m.TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde! Tips kalljäsning!Strunta i …

2

KESOBRÖD utan mjöl

KESOBRÖD utan vetemjöl som har en lite pannkaksliknande konsistens, men det är supergott! Och varje skiva innehåller bara 4 ½ kolhydrater. Det här brödet innehåller även protein vilket är bra att få i sig till frukost. 54 kolhydrater för hela smeten4,5 kH per brödbit KESOBRÖD utan mjöl 12 bitar 5 ägg500 g Keso, 3 procent2 …

1

Supermüsli

I samarbete med Kockens kryddor har jag ätit veckans godaste frukost! Kryddig supermüsli, naturell yoghurt och färska hallon. En ljuvlig kombination! Supermüslin är smaksatt med Kockens blå superkrydda som består av en härlig blandning av kanel, kardemumma och ingefära. Makalöst gott! Supermüsli 8 dl havregryn 2 dl linfrön2 dl solroskärnor1 dl pumpafrön1 dl sesamfrön2 dl …

0

pizzabaguette

Pizzabaguette. Baka egen baguette eller köp en färdig som jag gjorde denna gång. Pizzabaguetten blir galet god, en riktigt lättgjord baguette som kan serveras som tilltugg till ett glas bubbel, en drink, till middagen, på buffén, ta med den på picknick eller ät den till en fräsch sallad. Den här baguetten gör alltid succé bland …

0

SKURNA sockerkakor

I samarbete med Kockens superkryddor har jag bakat kryddiga, tunna småkakor med knastrande socker på toppen. Kockens gula superkrydda med kanel, kardemumma, ingefära, nejlika och svartpeppar ger en het smak som bryter av perfekt mot det söta strösockret på kakan. SKURNA SOCKERKAKOR 30–40 st 1 dl strösocker1 tsk kanel2 tsk Kockens gula superkrydda½ tsk bikarbonat3 dl …

0

KÄRLEKSMUMS i pajform

KÄRLEKSMUMS I PAJFORM – bland det godaste bakverket jag vet. Jag älskar kärleksmums, i alla former. Glasyren är makalöst god! TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) KÄRLEKSMUMS I PAJFORM 12 bitar 75 g smör2 msk kakao2 dl strösocker1 tsk bakpulver2 ägg2 dl vetemjöl Glasyr50 g smör, smält2 msk kakao2 tsk vaniljsockerca 3 dl florsocker1 msk starkt …

0
2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x