Lussebullar recept. Ett väl beprövat recept som verkligen ger de allra saftigaste, godaste saffransbullarna. Lussebullar är som allra godaste när de är nybakade, frys in de som blir över direkt och ta fram när de ska ätas. Värm gärna upp de lite försiktigt i mikron så smakar de nybakat igen. Lussekatterna kan även bakas ut till andra former och storlekar. Anpassa gräddningstiden.
Tips! Sockermängden kan minskas till 1 dl om man vill ha lite mindre sötma i bullarna.

Lussebullar

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

25–30 st beroende på storlek

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran 
150 g smör, rumsvarmt
1 ½
dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade (kan uteslutas)
15–17 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
russin

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Forma degen till lussekatter eller andra valfria former. 

3. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ev. russin i bullarna. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pensla bullarna med uppvispat ägg och sätt i russin i degen.

5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6–8 min (beroende på storlek). Tänk på att alla bullar på samma plåt bör vara ungefär lika i storlek så att gräddningstiden blir lika för alla. Låt bullarna kallna under bakduk på ett galler.

Tips! Frys in de bullar som inte äts direkt för då är de fortfarande färska och goda när man tinar dem.

JULTIPS! 
KLICKA HÄR FÖR ATT BESTÄLLA MIN NYA BOK: LINDAS JULBAK!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är lindas-jul-1024x831.jpg