I betalt samarbete med Toppits.


KANELBULLAR/Korvapuusti
Baka riktigt snygga, läckra kanelbullar som innehåller samma ingredienser som klassiska kanelbullar. Men formen är ny. Den kommer från Finland där dessa kanelbullar kallas Korvapuusti. Jag älskar formen på dessa bullar, så fina! Det är kul med en ny bullmodell, tycker jag! De är lika vackra som goda!
ca 24 bullar
Deg
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
1 krm salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
16–17 dl vetemjöl
Fyllning
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 msk kanel
Garnering
1 ägg
florsocker (eller pärlsocker)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, kardemumma, smör, strösocker och vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter.
2. Lägg degen i bunken, strö över lite vetemjöl och täck bunken med Toppits® plastfolie. Låt degen jäsa i ca 40 min.
3. Dela degen i två bitar.
4. Kavla ut den ena till en rektangel, ca 1 cm tunn på ett ark Toppits® bakplåtspapper. Lägg den skrovliga sidan ned mot bänken så pappret inte glider.
5. Bred ut hälften av smöret på degen och strö över hälften av sockret och kanelen.
6. Rulla ihop degen till en rulle och skär den i sneda bitar, ca 12 stycken.
7. Lägg bullbitarna i en långpanna eller på en ugnsplåt, täckt med Toppits® bakplåtspapper. Lägg dem med den breda sidan nedåt på plåten och den smala sidan uppåt. Tryck till dem i mitten med ett runt skaft på t ex en sked. Tryck nästan ända ner i botten. Låt dem jäsa under en bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Upprepa punkt 4–7 med den andra deghalvan.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg (strö över pärlsocker om du väljer det istället för florsocker).
9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6–9 min (värmen i olika ugnar kan variera och då även gräddningstiden). Låt bullarna svalna på ett galler under bakduk. Pudra över florsocker när bullarna kallnat.
Goda