TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
Rågsiktsrutor. Det är väldigt enkelt att baka ut degen direkt på plåten och brödet blir oerhört saftigt och gott! Själva bakprocessen tar inte alls lång tid och medan degen jäser kan man passa på att göra något annat.
Rågsiktsrutor
12 st
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
75 g smör, smält
1/2 dl ljus sirap (mörk funkar också)
14–15 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, smör, sirap och rågsikt, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en lätt kladdig deg och knåda den i några minuter.
2. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i ca 45 min.
3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord.
4. Tryck ut degen på en ugnsplåt, ca 40 x 45 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite rågsikt när du trycker ut degen. Skär degen i 12 bitar.
5. Nagga degen med en degnaggare eller en vanlig gaffel.
6. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
7. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 18 min. Låt det svalna på plåten.
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
Har just bakat grahamsfrallorna – jättegoda