RÅRAKA Rårakor är lättgjord och lyxig potatisplätt som passar perfekt som förrätt, enkel lunch eller middag. Man river potatis som steks till tunna krispiga plättar. Garnera rårakan med hackad rödlök, löjrom (eller stenbitsrom), crème fraische/gräddfil och dill eller gräslök.
Obs – receptet är för 1 person: Jag har skrivit nedanstående mängder ungefär per person. Självklart kan det variera och man bestämmer själv hur mycket man vill äta.
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!
Rårakor
1 person
2 potatisar per person
salt
svartpeppar
Stek i olja eller smör
Garnering per person
1 msk löjrom/stenbitsrom
2 msk crème fraische/gräddfil
2 msk rödlök, hackad
dill/gräslök
GÖR SÅ HÄR
1. Skala potatisen och riv den grovt (om potatisen har ett tunt, rent skal kan det vara kvar).
2. Krama vätskan ur potatisen i ett durkslag.
3. Värm upp en stekpanna med olja och/eller smör.
4. Lägg i riven potatis och platta till en tunn pannkaka med en stekspade. Stek på medelvärme i några minuter på varje sida tills den får en gyllenbrun färg. Salta och peppar. Stärkelsen i potatisen gör att potatisen håller ihop.
Stektips! Vänd inte rårakan för tidigt i stekpannan för då går den lätt sönder. Vänd den först när den fått en gyllenbrun färg på undersidan. Stärkelsen i potatisen gör att potatispannkakan håller ihop. Låt den steka i några minuter så kommer den hålla ihop. Reglera värmen så den inte bränns.
Rårakorna kan ätas både varma och kalla.
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!
Mycket bra att läsa recept ibland, det är jag dålig på . Men man lär så länge man lever. Jag har nog inte kramat ur potatisen riktigt . Tack för det .