Servera nybakat bröd till frukost. Gör degen på kvällen och låt den jäsa i kylskåpet under natten. Ta ut den nattjästa degen ur kylen direkt när du vaknar, sätt på ugnen och grädda bröden medan du dukar fram frukostprylarna på bordet. Väck familjen med en härlig doft av nybakat!
Nattjäst bröd i långpanna
16 st
Saftiga brödrutor som är ljuvligt goda med smör, ost och en skiva paprika.
50 g jäst
6 dl mjölk, kall
50 g smör, smält (eller 1/2 dl rapsolja)
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl, rågmjöl eller rågsikt
12–13 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. På kvällen: Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.
2. Tryck ut degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Skär den i rutor, 4 x 4 stycken. Pudra över vetemjöl med en sil. Täck degen med plastfolie, en handduk eller ett bakplåtspapper och ställ den i kylskåpet över natten.
3. På morgonen: Ta ut plåten ur kylskåpet och ställ den i rumstemperatur i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 20 min. Det ska ha fin färg på ytan när det är klart. Låt brödet svalna under bakduk.