Piroger är vansinnigt gott. Pirogerna går bra att frysa in, men värm dem gärna lite försiktigt i mikron precis när de ska ätas. Pirogerna kan fyllas med i princip vad som helst som man gillar, t ex ost & skinka, kyckling, köttfärs, tacoköttfärs, grönsaker med mera. De kan göras vegetariska eller veganska (ersätt då mjölken i degen med vatten).
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!
PIROGER
3 dl mjölk, fingervarm
25 g jäst
1 tsk salt
25 g smör, smält (eller 2 msk rapsolja)
ca 7 dl vetemjöl
Förslag på fyllning:
– riven ost + skivad skinka
– stekt köttfärs + ost
– grönsaker + ost
+ oregano eller färska kryddor
Garnering (kan uteslutas)
1 ägg, uppvispat
sesamfrön
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i någon minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i 8–10 bitar. Kavla ut dem till rundlar, ca 1 cm tunna, på ett mjölat bakbord.
3. Lägg i fyllningen, t ex riven ost & skinka eller köttfärs, grönsaker, kyckling i en hög mitt på rundeln.
4. Vik ena sidan över fyllningen till en halvmåne.
5. Nyp ihop kanterna ordentligt och nagga med en gaffel.
6. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ca 15 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön (kan uteslutas).
8. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Håll koll så att de inte bränns på ytan.
Ser så gott ut 😮 ❤️
ser gott ut
Klockrent recept, Funkade jättebra! Men går den göra degen dagen före och jäsa i kylen?
Och du har satt på ugnen 2 ggr, bör ta bort den första..
Älskar din sida…