Saftiga, ljuvligt goda frallor som är enkla att baka! Vem älskar inte nybakat bröd?! Det är det bästa jag
Man kan baka frallorna med enbart vetemjöl eller enbart rågsikt eller hälften vetemjöl, hälften rågsikt. På bilden har jag bakat frallorna med hälften vetemjöl, hälften rågsikt. Det är min favorit! Rågsikten gör bröden extra goda tycker jag.
Tips! Baka snabba frallor med bakpulver som inte behöver jäsa – Klicka här för recept!
Tips! Baka ett av mina andra favoritbröd: Polarfrallor – klicka här för recept!
KALLJÄSTA FRALLOR – gör så här:
Gör degen på kvällen och forma frallor som du lägger på plåten (degen behöver inte jäsa). Lägg över en bakhandduk och låt frallorna jäsa i kylskåpet över natten. Ta fram plåten i rumstemperatur ca 30 min innan gräddning. Grädda bröden i 250 grader i 12–14 min (det kan ta några minuter längre tid eftersom degen är kall).
NYBAKADE FRALLOR
Ca 18 st
50 g jäst
8 dl vatten, fingervarmt
1 msk salt
1/2 dl rapsolja
17–18 dl vetemjöl (eller hälften vetemjöl, hälften rågsikt)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk eller vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i ca 18 bitar med mjölade händer. Forma dem lite bollar eller lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta ut dem lite lätt.
3. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12–14 min. Låt dem svalna på ett galler.