Mjuka, saftiga frallor som jäser ihop på plåten och det gör dem extra fluffiga och goda! Jag har garnerat mina frallor med både vita och svarta sesamfrön, men självklart går det bra med en sorts sesamfrön, eller så kan man byta ut dem till vallmofrön om man vill. Eller gör dem utan frön, det går också lika bra. Men jag tycker fröna ger en extra god smak på brödet.
Tips! Baka frallor i pajform – recept klicka här!
FRALLOR PÅ PLÅT
20 st
50 g jäst
8 dl vatten
1 msk salt
1 dl rapsolja
9 dl rågsikt
9–10 dl vetemjöl
Garnering
1 ägg
sesamfrön, vit och svarta
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en smidig deg. Tillsätt lite mer vetemjöl om det behövs (mängden vetemjöl kan variera lite). Låt den jäsa i bunken under en bakduk i ca 45 minuter.
2. Rulla degen i vetemjöl så att den blir mjölad runt om. Gör en avlång rulle och dela degen i 20 bitar. Forma dem till runda frallor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
3. Pensla frallorna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Låt dem jäsa på plåten i ca 25 minuter. Sätt ugnen på 240 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 15–18 min. Låt dem svalna på ett galler. Öppna inte luckan under gräddningen.