ENKLA MORGONLIMPOR Med bara 5 ingredienser gör man dessa härliga limpor som är knapriga på ytan med ett saftigt innanmäte. Busenkla att göra!
Kalljäsning! Degen kan kalljäsa i kylen över natten. Grädda direkt när du vaknar! Gör så här: Skippa jäsningen i bunken. Baka ut limporna till tre längder och lägg dem på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. Låt dem jäsa övertäckta i kylen över natten
Tips! Byt ut 2 dl rågsikt mot grahamsmjöl eller grovt rågmjöl om du vill ha mer fibrer i brödet.
Enkla morgonlimpor
3 st
50 g jäst 8 dl vatten, fingervarmt 2 tsk salt 2 msk rapsolja 15–17 dl rågsikt (kan bytas ut mot vetemjöl)GÖR SÅ HÄR1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Spola upp 15 cm varmt vatten i diskhon och ställ ner degbunken för att jäsa (den jäser snabbare i det varma vattnet) i ca 30 min. Lägg en tallrik ovanpå bunken som lock.
2. Dela degen i 3 lika stora delar.
3. Forma degbitarna till längder (lika långa som kortsidan på din ugnsplåt). Rulla dem i lite vetemjöl och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt limporna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda limporna mitt i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på ett galler.
[caption id="attachment_56905" align="" width="860"] 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Spola upp 15 cm varmt vatten i diskhon och ställ ner degbunken för att jäsa (den jäser snabbare i det varma vattnet) i ca 30 min. Lägg en tallrik ovanpå bunken som lock.[/caption]
[caption id="attachment_56906" align="" width="860"] 2. Dela degen i 3 lika stora delar.[/caption]
[caption id="attachment_56907" align="" width="860"] 3. Forma degbitarna till längder (lika långa som kortsidan på din ugnsplåt). Rulla dem i lite vetemjöl och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt limporna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.[/caption]
[caption id="attachment_56908" align="" width="860"] 4. Grädda limporna mitt i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på ett galler.[/caption]
Mjölfri filmjölkslimpa! Ett mycket gott, luftigt och saftigt bröd som görs helt utan vanligt vetemjöl. Istället använder man havregryn som man mixar till ett mjöl i en mixer eller hushållsmaskin med knivar. Ett mycket bra bröd för den som inte äter vetemjöl av olika anledningar. Obs! Brödet ska kallna helt innan man skär det i …
Polarfrallor – fluffiga, härliga, mjuka frallor som är makalöst goda! Nybakat bröd när det är som allra godast! Bröden går bra att frysa in! Baka i Airfryer!GÖR SÅ HÄR:Gör en halv sats deg. Dela degen i 9 frallor. Följ punkt 1–3. Grädda frallorna i 200 grader i din airfryer i 12–15 minuter. Här hittar du …