Bloggar Lindas Bakskola Lindas matbröd

Enkel focaccia

41 röster
[caption id="attachment_9906" align="alignnone" width="860"]focaccia6 På bilden är det en sats deg. Om du vill göra focaccian på en hel plåt, ända ut i kanterna gör du en dubbel sats deg.[/caption] dagensrecept Lättbakat, saftigt och ljuvligt gott buffébröd som bara behöver jäsa en gång. Det är allra godast när det är nybakat men kan också frysas in direkt när det kallnat och tas fram och tinas före servering. Tina brödet på låg värme i mikron eller i ugnen. Variera smaken! Egentligen kan du lägga vad du vill på degen t ex oliver, salami, vitlök eller något annat du gillar. Lägger du även på några skivor ost har du en läcker panpizza! Tips! Gör degen på morgonen och låt den jäsa i kylen tills det är dags att baka ut den. Låt den jäsa på plåten i ca 50–60. Om den stått många timmar i kylen kan jäsningstiden förkortas till 30–40 min. Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindasbakskola 

Enkel focaccia

På bilden är det en sats deg. Om du vill göra focaccian på en hel plåt, ända ut i kanterna gör du en dubbel sats deg. 12–15 bitar 25 g jäst 2 dl vatten, fingervarmt 2 msk olivolja (eller rapsolja) 1 tsk salt 5–6 dl vetemjöl Garnering olivolja (eller rapsolja) flingsalt 14–18 cocktailtomater färsk basilika (eller rosmarin) ½–1 rödlök GÖR SÅ HÄR 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, olivolja och salt (eventuell honung) och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. 2. Tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper, 1 1/2–2 cm tjock. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min. Sätt ugnen på 230 grader. 3. Tryck 20–24 hål i degen med pekfingret. Pensla på olivolja och strö över flingsalt. 4. Tryck ner cocktailtomater i några av hålen och strö över färsk basilika. Skala löken och skär den i skivor och strö över degen. 5. Grädda brödet mitt i ugnen i 12–15 min eller tills det fått fin färg. Låt det svalna på ett galler. [caption id="attachment_9884" align="alignnone" width="860"]1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, olivolja och salt (eventuell honung) och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, olivolja och salt (eventuell honung) och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka.[/caption] [caption id="attachment_9885" align="alignnone" width="860"]2. Tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper, 1 1/2–2 cm tjock. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min. Sätt ugnen på 230 grader. 2. Tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper, 1 1/2–2 cm tjock. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min. Sätt ugnen på 230 grader.[/caption] [caption id="attachment_9886" align="alignnone" width="860"]3. Tryck 20–24 hål i degen med pekfingret. Pensla på olivolja och strö över flingsalt. 3. Tryck 20–24 hål i degen med pekfingret. Pensla på olivolja och strö över flingsalt.[/caption] [caption id="attachment_9887" align="alignnone" width="860"]4. Tryck ner cocktailtomater i några av hålen och strö över färsk basilika. Skala löken och skär den i skivor och strö över degen. 4. Tryck ner cocktailtomater i några av hålen och strö över färsk basilika. Skala löken och skär den i skivor och strö över degen.[/caption] [caption id="attachment_9888" align="alignnone" width="860"]5. Grädda brödet mitt i ugnen i 12–15 min eller tills det fått fin färg. Låt det svalna på ett galler. 5. Grädda brödet mitt i ugnen i 12–15 min eller tills det fått fin färg. Låt det svalna på ett galler.[/caption] focaccia1 focaccia3 focaccia6

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Ananaskärleksmums

Fräscha, saftiga ananasrutor med läcker glasyr och ananas på toppen.

0

Krispig mjölkchokladkladdkaka

Läcker mjölkchokladkladdkaka med crunchig chokladganache på toppen.

0

Mjölkchokladscheesecake med maränger

Läcker, fryst dessert som kan göras ett par dagar före servering.

0

Vitlöksbröd med flingsalt

Ljuvligt goda vitlöksbröd som har en rykande åtgång.

0

Klassiska semlor

Luftiga, saftiga och ljuvligt goda semlor med mandelmassa och vispgrädde.

0

Nutellabrownies med bara 4 ingredienser

Ljuvligt goda Nutellabrownies som är superenkla att göra och har en rykande åtgång.

0

Fröknäcke med chiafrön

Krispigt fröknäcke med nyttiga chiafrön i degen.

0

Nutellapaj med smulbotten

En smulig pajbotten med en härligt krämig Nutellaganache på toppen. Servera med vispgrädde eller glass.

0

Semmeltårta

Superläcker semla i jätteformat som räcker till många!

0

Schweizernötrutor

Ljuvliga, saftiga rutor med en helt underbar schweizernötsfuge på toppen!

0

Nutellasemlor

Krämig Nutella och vispad grädde i semlan är makalöst god komination.

0

Hembakta polarkakor

Saftiga och mjuka polarkakor som är ljuvligt goda!

0