[caption id="attachment_9906" align="alignnone" width="860"] På bilden är det en sats deg. Om du vill göra focaccian på en hel plåt, ända ut i kanterna gör du en dubbel sats deg.[/caption]
Lättbakat, saftigt och ljuvligt gott buffébröd som bara behöver jäsa en gång. Det är allra godast när det är nybakat men kan också frysas in direkt när det kallnat och tas fram och tinas före servering. Tina brödet på låg värme i mikron eller i ugnen.
Variera smaken!
Egentligen kan du lägga vad du vill på degen t ex oliver, salami, vitlök eller något annat du gillar. Lägger du även på några skivor ost har du en läcker panpizza!
Tips! Gör degen på morgonen och låt den jäsa i kylen tills det är dags att baka ut den. Låt den jäsa på plåten i ca 50–60. Om den stått många timmar i kylen kan jäsningstiden förkortas till 30–40 min.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindasbakskola
Enkel focaccia
På bilden är det en sats deg. Om du vill göra focaccian på en hel plåt, ända ut i kanterna gör du en dubbel sats deg.
12–15 bitar25 g jäst2 dl vatten, fingervarmt2 msk olivolja (eller rapsolja)1 tsk salt5–6 dl vetemjölGarneringolivolja (eller rapsolja)flingsalt14–18 cocktailtomaterfärsk basilika (eller rosmarin)½–1 rödlökGÖR SÅ HÄR1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, olivolja och salt (eventuell honung) och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka.
2. Tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper, 1 1/2–2 cm tjock. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min. Sätt ugnen på 230 grader.
3. Tryck 20–24 hål i degen med pekfingret. Pensla på olivolja och strö över flingsalt.
4. Tryck ner cocktailtomater i några av hålen och strö över färsk basilika. Skala löken och skär den i skivor och strö över degen.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i 12–15 min eller tills det fått fin färg. Låt det svalna på ett galler.
[caption id="attachment_9884" align="alignnone" width="860"] 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, olivolja och salt (eventuell honung) och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka.[/caption]
[caption id="attachment_9885" align="alignnone" width="860"] 2. Tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper, 1 1/2–2 cm tjock. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min. Sätt ugnen på 230 grader.[/caption]
[caption id="attachment_9886" align="alignnone" width="860"] 3. Tryck 20–24 hål i degen med pekfingret. Pensla på olivolja och strö över flingsalt.[/caption]
[caption id="attachment_9887" align="alignnone" width="860"] 4. Tryck ner cocktailtomater i några av hålen och strö över färsk basilika. Skala löken och skär den i skivor och strö över degen.[/caption]
[caption id="attachment_9888" align="alignnone" width="860"] 5. Grädda brödet mitt i ugnen i 12–15 min eller tills det fått fin färg. Låt det svalna på ett galler.[/caption]
Brödet blir extremt saftigt, fluffigt och gott när det gräddas i springformen! Hålet i mitten är viktigt för att brödet ska jäsa och gräddas jämnt och bra i ugnen. Ett riktigt favoritbröd som ni måste baka! Om man vill ha frön på i degen eller på toppen av brödet går det jättebra! HÅLKAKA I SPRINGFORM …
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) Enklare limpa kan man knappast baka. Blanda ihop havregryn (de ska inte mixas sönder) med resten av ingredienserna och degen är klar! Så enkelt, eller hur?! Limpan är underbart god, nyttig och innehåller färre kolhydrater än vanligt bröd och mer protein. Så himla smart och bra recept! Havregryn innehåller inte …