Den här lättbakade, underbart pajliknande kakan kan beskrivas som en blandning mellan sockerkaka och paj. Den har ett lite mjukt, saftigt innanmäte och en frasig pajliknande yta. Och en frisk, fräsch smak av citron. Servera den gärna med vaniljsås eller en klick vaniljglass.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)
Smulig citronkaka
12–15 bitar
Smuldeg
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
250 g smör, rumsvarmt
Fyllning
2 ägg
2 dl crème fraiche, 34 procent
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 citron, rivet skal
Garnering
florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smuldeg: Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till en lite smulig deg.
2. Smula hälften av degen i en form med kanter, ca 20 x 25 cm klädd med bakplåtspapper. Det går bra med en något större form men då blir rutorna tunnare.
3. Fyllning: Rör ihop alla ingredienserna i en skål.
4. Häll ut fyllningen jämnt över smuldegen i formen.
5. Smula resten av degen över fyllningen.
6. Grädda kakan mitt i ugnen i 30–35 min. Låt den kallna i formen innan du skär den i rutor. Servera gärna med vaniljsås eller glass. Eller ät de rutorna som de är, det är ljuvligt gott det med!