Äppelkaka är ljuvligt gott året runt, även om det inte är säsong just nu. För det mesta ligger det ett par äpplen i fruktskålen hemma och ingredienserna brukar finnas i skafferiet. Baka den lättgjorda och gudomligt goda och lite segmjuka äppelkakan – du kommer inte ångra dig! Den är underbart god. Ät den som den är eller med lite vaniljsås till.
[caption id="attachment_11204" align="" width="240"]Baka en lyxig & lättgjord mazarinkaka med hallonglasyr – klicka här för recept![/caption]
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)
Segmjuk äppelkaka
ca 12 bitar2 ägg2 ½ dl strösocker1 tsk vaniljsocker1 tsk kardemummakärnor, stötta1 tsk bakpulver½–1 tsk kanel2 ½ dl vetemjöl75 g smör, smält1 äpple, rivetGarnering
ca 1 äpple2–3 tsk strösocker½ tsk kanel½ kardemummakärnor, stöttaGÖR SÅ HÄR1. Sätt ugnen på 200 grader. Riv äpplet grovt.
2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda vaniljsocker, kardemumma, bakpulver, kanel och vetemjöl. Rör ner det tillsammans med smöret och det rivna äpplet. Blanda ihop allt till en slät smet.
3. Häll smeten i en springform, ca 23 cm, klädd med bakplåtspapper.
4. Skala äpplet och skär dem i tunna skivor. Lägg dem ovanpå smeten. Strö över strösocker, kanel och stötta kardemummakärnor.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 25–30 min. Låt den svalna i formen.
[caption id="attachment_11186" align="" width="860"] 1. Sätt ugnen på 200 grader. Riv äpplet grovt.[/caption]
[caption id="attachment_11187" align="" width="860"] 2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda vaniljsocker, kardemumma, bakpulver, kanel och vetemjöl. Rör ner det tillsammans med smöret och det rivna äpplet. Blanda ihop allt till en slät smet.[/caption]
[caption id="attachment_11188" align="" width="860"] 3. Häll smeten i en springform, ca 23 cm, klädd med bakplåtspapper.[/caption]
[caption id="attachment_11189" align="" width="860"] 4. Skala äpplet och skär dem i tunna skivor. Lägg dem ovanpå smeten. Strö över strösocker, kanel och stötta kardemummakärnor.[/caption]
[caption id="attachment_11190" align="" width="860"] 5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 25–30 min. Låt den svalna i formen.[/caption]
En riktig klassiker med en lite kladdig chokladbottnen och en härligt krämig chokladfudge på toppen. En kaka man alltid kan bjuda på utan att misslyckas!