Snabbaste äppelpajen med en god mördeg som blir både knaprig och spröd under gräddningen. En lyxig, storfavorit som är enkel och går fort att baka. Den innehåller ingredienser man oftast har hemma vilket gör att man kan bjuda på fika när man får oväntat besök eller blir sugen.
Tips!
Den hackade sötmandeln på toppen ger en god, knaprig smak. Det går bra att byta ut de mot hasselnötter, hackade solroskärnor eller pärlsocker.
Mördegsinbakad äppelpaj
6–8 bitar
Mördeg
100 g smör, rumsvarmt
2 msk strösocker
1 nypa salt
2 ¼ dl vetemjöl
Fyllning
2 äpplen
1–2 msk strösocker
kanel
Garnering
20 g sötmandel, hackad
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smöret med strösocker, salt och vetemjöl till en deg.
2. Kavla ut degen till en rektangel, ca 3–4 mm tunn på ett bakplåtspapper.
3. Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor.
4. Lägg äppelklyftorna i en tät rad i mitten på degen.
5. Strö strösocker och kanel över äpplena.
6. Vik högra kanten över äpplena (vik med bakplåtspapperet och drag sedan bort det så går degen inte sönder så lätt).
7. Vik den vänstra degkanten över den högra (vik med bakplåtspapperet och drag sedan bort det).
8. Vänd på rullen så degskarvarna ligger nedåt. Strö över sötmandeln.
9. Gräddan pajen mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den svalna på plåten. Servera den gärna med vaniljsås, vispgrädde eller vaniljglass.